DER SPIEGEL: Българите на самотна битка срещу корупцията

ПротестиВ специален репортаж медията разказва, че корупцията у нас е по всички нива в икономиката, уличените се глобяват символично, а престижните постове отиват при старите кадри.

„Българите протестират повече от 200 дни, въпреки полицейското насилия. Гневът срещу държавата изкара на улиците много хора, които скандират срещу корумпираната „червена мафия“, пише в репортаж за протестите в България авторитетното германско издание Der Spiegel.

Медията разказва за 44-годишния Константин Павлов. Участник в протестите от самото им начало, той ги е документирал с над 12 000 снимки и 500 видеа, които е публикувал на профила си във Facebook.

Още от ранните сутрешни часове Павлов стои в студената мъгла пред парламента, пише изданието. „Държавата е окупирана от мафията“ – така смята той и мнението му се подкрепя от много българи. През юни 2013 г., едва няколко седмици след парламентарните избори в страната, гражданите изразиха гнева си по улиците и над 10 000 души излязоха в центъра на София, за да скандират „Оставка“, припомня изданието.

„Първоначално решихме, че е на шега“, спомня си Павлов, който има неправителствена организация за свободата в интернет. Той принадлежи на така наречения „дигитален елит“ в страната, защото при бума на интернет е успял да основе онлайн медийна компания. Живял е в Брюксел, Торино и Прага, но в крайна сметка решава, че парите не са всичко и започва работа с неправителствени организации.

След избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, колега на Павлов прави събитие във Facebook, призоваващо към протест, което часове по-късно събира хиляди гневни българи в центъра на столицата. Оттогава протестите в София не спират – понякога има няколко хиляди, понякога няколкостотин, а друг път няколко десетки души, разказва Der Spiegel.

България има зад гърба си една съдбовна година. Макар че в Германия на България се гледа преди всичко като на „най-бедната държава в ЕС“, която е източник на бедни имигранти (въпреки че повечето от тях са високо образовани), голяма част от българите днес са излезли в битка за справедливо демократично общество, посочва медията.

През февруари 2013 г. протестите срещу високите цени на тока накараха бившия премиер Бойко Борисов да се оттегли от управлението. На новите парламентарни избори през май гласуваха само половината българи, а в някои части на страната във вота се включиха едва една четвърт от избирателите.

В парламента не се сформира ясно мнозинство, управлението бе поето от Пламен Орешарски и оттогава гневът на гражданите се разпалва по протестите; независими наблюдатели съобщават за корупцията по всички нива в икономиката, пише медията. Уличените в корупция биват глобявани символично. Който желае да участва в конкурси за държавни поръчки, трябва да има предвид, че едва ли се печели без подкуп. Престижните постове отиват при старите кадри. Международната организация „Прозрачност без граници“ постави България на 75-о място в класацията си по корупция – на една позиция с Либерия.

Лоша е и ситуацията със свободата на медиите. В класацията на „Репортери без граници“ България е едва по средата на 87-о място. Поставени под влиянието на олигархични кръгове –  вестници и телевизии поднасят информацията едностранчиво, поради което редица българи разчитат предимно на чуждестранни медии, като Deutsche Welle, например.

В крайна сметка правителството на Пламен Орешарски оттегли избора си за Делян Пеевски след първата многочислена вълна от протести. Но на демонстрантите в София това не бе достатъчно.

„Ние не мислим да се отказваме“, казва Павлов. Хората, които протестират и до момента, настояват правителството да подаде оставка още през 2014 г..

www.Bulgaria-news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *