CNN за протестите: Българите настояват за промяна (ВИДЕО)

CNN за протеститеБългарите настояват за промяна, гражданите искат да изметат досегашните политици, се казва в репортаж на CNN за протестите в България, излъчен на 23 юни.

Скандирания „Оставка“ огласят столицата и останалите градове в България. Вече повече от седмица стотици българи са навън всяка вечер. Те настояват кабинетът да подаде оставка и да се проведат нови парламентарни избори, разказва журналистът Ралица Василева в репортажа си от българската столица.

Призивът за промяна се разпространява из социалните мрежи. Българите вече си имат специален хаш таг – #ДАНСwithme, с който призовават към мирен протест, разказва журналистът и уточнява, че абревиатурата на службата за национална сигурност (ДАНС) звучи като dance (танцувам) на английски.

“Демонстрациите в страната започнаха, след като правителството, на власт едва от три седмици, избра за шеф на ДАНС противоречив медиен магнат.

Назначението бе оттеглено а новият премиер се извини. За много българи обаче изборът на 32-годишния Пеевски, което не бе предшествано от необходимия дебат, показа, че новото правителство се намира в лапите на бизнес интереси. И тези граждани искат да изметат досегашните политици”, отбелязва Василева.

В репортажа се прави паралел между протестите в България и съседна Турция, както и в Бразилия – една малка искра запали огъня; управляващите предлагат компромисни решения, но народът иска повече, коментира журналистът и припомня, че предишният кабинет на България подаде оставка, след като протестите в страната преминаха в размирици.

Настоящото правителство отказва да се оттегли с мотива, че това ще доведе до по-голяма дестабилизация на страната. Но хаш тагът #ДАНСwithme продължава да набира скорост.

Източник: offnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *