BG учени създадоха фъстък-афродизиак!!!

Фъстък-афродизиакФъстък-афродизиак, с дъх на печен бадем, създадоха учените от Института по растителни генетични ресурси “Константин Малков” в Садово, съобщиха от Селскостопанската академия.

Фъстъкът, който носи името на митичния тракийски певец Орфей, вече е признат и е вписан в сортовата листа на България, уточнява гл. ас. д-р Станислав Стаматов – специалист в института, предават от dir.bg.

Ботанически фъстъкът спада към сорта-тип „Валенция” и е единственият бял фъстък, селектиран у нас. Маслодайната култура не може да се сбърка, тъй като ядките й са обвити в кремаво-бели люспи. Всички останали сортове, създадени в Садовския институт, са с червен цвят на обвивката.

Сортът „Орфей“ е с висок потенциал на продуктивност и е устойчив на икономически важните болести, които поразяват фъстъците. От него се получават високи добиви, които надвишават със 17% националния стандарт „Калина”.

Ядките са много едри – с маса на 1000 семена 890 грама. По този показател те се приближават до най-едрите ядки от Виргинските сортове, отглеждани в чужбина.

Белият фъстък е нискокалоричен, изтъква още д-р Стаматов. Хранителна му стойност е 601 kcal, срещу 650 kcal при останалите български сортове. Този показател се дължи на заниженото в него съдържание на мазнини. Стабилността на маслото му е по-висока спрямо другите сортове, което понижава възможността от образуване на свободни радикали в организма.

Друго ценно качество на сорта е съдържанието на незаменими аминокиселини. Те са завишени спрямо останалите сортове с 5-6%. Общото белтъчно съдържание е над 29%. Има високо съдържание на Витамини В и Е.

Всички тези качества нареждат белите фъстъци сред родните афродизиаци, подчертава д-р Стаматов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *