BG правителствен сървър е в състояние да шпионира всеки компютър

Шпионски софтуерБългарски правителствен сървър е в състояние да шпионира произволно избран компютър чрез специален вирус, съобщават от „Дарик”.

Въпросната програма “Фин Спай” е открита на сървър на вече закритото през 2009 година министерство на държавната администрация и административната реформа.

Софтуерът е дело на немската компания „Gamma International” и позволява да бъде шпиониран всеки личен компютър, което става чрез вирус, изпращан по имейл. Този вирус се инсталира незабелязано и е в състояние да изпраща документи, да включва микрофона и камерата на компютъра, както и да открадне паролите на потребителя.

Цената на програмата е 300 хил. евро, установява един от авторите на доклада – Бил Марзак, който е компютърен специалист от университета в Бъркли. Той и колегите му откриват през 2012 година активен сървър на “Фин Спай”, регистриран на IP-адрес на българското министерство, закрито през 2009 година, чиито активи са получени от други ведомства.

Марзак заявява, че щом сървърът е засечен, то това със сигурност означава, че той е бил активен. Трябва да се изясни обаче кой става правоприемник на конкретните сървъри и адреси, след като министерството е закрито.

Заглавието на доклада е “Само за техните очи” и е изготвен от Марзак и неговия колега Морган Марки-Боар, който е специалист по сигурността в Гугъл, а поръчител е лабораторията „Citizen Lab” към университета в Торонто.

Източник: razkritia.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *