Audi създадоха амортисьори, които зареждат акумулатора

audiИнженерите на Audi са разработили амортисьори, които преобразуват кинетичната енергия в електричество. Системата ще зарежда батериите на бъдещи хибриди, електромобили и обикновени коли, съобщава Auto Express.

Според шефа на развойния отдел на немската компания Улрих Хакенберг на неравни повърхности амортисьорите понякога се загряват до 100-125 градуса по Целзий. Тази топлинна енергия просто се губи във въздуха. Новото окачване-генератор, както го наричат в Audi, ще оползотворява и нея, предават от fakti.bg.

Разработката ще намери място и в състезателните програми на марката. При тях генерираното електричество ще се използва за компенсиране на крена в завой.

Високотехнологичните амортисьори ще бъдат от полза и за обикновените автомобили. Те ще могат да захранват електрическата система. Това би облекчило натоварването на генератора и двигателя, което пък би се отразило положително на разхода на гориво.

Първите експериментални амортисьори-генератори са готови и опитните резултати са обнадеждаващи. Кога обаче ще бъдат внедрени в сериен автомобил зависи от покриването на определени стандарти за надеждност и снижаването на цената до разумни граници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *