8.2 ПО РИХТЕР РАЗЛЮЛЯ МЕКСИКО, ПОСЛЕДВА ЦУНАМИ

Zemetresenie Mexico bgnes

Поне 27 души загинаха, трусът е най-силният от век насам

Мощно земетресението с магнитуд от 8 степен по скалата на Рихтер удари крайбрежието на Мексико, то е усетено най-силно до границата с Гватемала, съобщи Геофизическият институт на САЩ. Издадено е предупреждение за цунами. След като трусът беше засечен в Тихия океан, на 88 км югозападно от Пихихяпан, беше издадено извънредно предупреждение за цунами, валидно за Мексико, Ел Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Панама и Хондурас. По думите на президента на Мексико Енрике Пеня Нието, трусът е бил усетен от 50 милиона граждани на страната.

Около 23 000 души са се намирали в най-засегната зона, според данните на агенцията за геоложки проучвания на САЩ. До момента няма информация за пострадали българи съобщиха от Министерство на външните работи. Системата за Бърза оценка и отговор на глобалните земетресения, която анализира икономически и човешки загуби след земетресения, издаде червен сигнал.

Най-силно засегнатите са южните щати Чиапас и Оахака, където има най-много разрушения и жертви. В Оахака са загинали 20 души, от които 17 в град Ючитан. Жертвите в Чиапас са 4, а две деца са загинали в щата Табаско.

Държавната нефтогазова компания „Пемекс“ твърди, че земетресението не е повлияло върху работата на нейните обекти, но техният оглед продължава.

Подобно земетресение в региона се е очаквало, твърди сеизмологът от Калифорния Луси Джоунс.

„При западното крайбрежие на Мексико се намира така наречената зона на субдукция, тихоокеанската плоча се движи под полуострова. Разломът е много плитък поради тази причина това е място, където сравнително често се случват големи земетресения“, изтъкна Джоунс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *