8 ЯЗОВИРА ПРЕЛИВАТ КОНТРОЛИРАНО В СОФИЯ-ГРАД, ОБЛАСТ СОФИЯ И ОБЛАСТ ПЕРНИК

Yazovir bgnes

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор следи денонощно нивата на язовирите у нас

Разпоредени са и извънредни проверки заради обилното снеготопене. Само в рамките на 3 области – София-град, област София и област Перник – се е наложило контролирано преливане на 8 язовира, съобщи БНТ. В тези области няма язовири в аварийно състояние.

Иван Сяров от агенцията заяви, че язовир „Суходол 2“ прелива с минимална приливна височина – 10 см. В същото време е отворен основният изпускател, който освобождава допълнителен обем с цел поемане на следващи високи вълни, вследствие на снеготопенето и засиления приток на вода.

От ДАМТН припомнят на собствениците на язовири в страната да следят изправността и нивото на обемите на водоемите.

„Към този момент на територията на България няма проблем с язовирите.“ Това заяви пред bTV директорът на ГД „Надзор на язовирните стени и съоръженията“ ген. Кирил Войнов.

По думите на Войнов при обилно снеготопене най-критична е ситуацията при язовирите „Елешница“ (област Варна), който и в момента прелива, язовир „Бързина“ (община Криводол), „Ясна поляна“ (област Бургас), язовир „Камчия“ (област Бургас и Варна). Нещата обаче са нормални.

Войнов обясни и че на територията на Пловдив, Хасково, Кърджали е имало малки язовири със земно-насипни стени, които са преливали. Кметовете на населените места обаче са организирали дежурства на стените и всички основни изпускватели са били отворени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *