70 ЛЕВА ТАКСА И 300 ЛЕВА ГЛОБА , АКО ШОФИРАШ БЕЗ ВИНЕТКА

Vinetki bgnes

За камионите над 12 тона и превозните средства между 3,5 и 12 тона компенсаторната такса е съответно 175 и 125 лева, а глобата – 1800 лева

„Тези които се движат без винетки ще срещнат от Нова година доста рестриктивни мерки, след като се въведе електронната винетка“. Така Дончо Атанасов от Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ коментира пред Нова телевизия новите санкции във връзка с винетния контрол, обсъждан в парламента с промените в Закона за движение по пътищата.

За сега няма промяна в цените на винетките, се вижда от предложенията. Новото е, че догодина ще има и за уикенда, която ще важи от 12:00 ч в петък до 23:59 ч в неделя.  Очаква се тя да бъде предпочитана повече от седмичните и месечните винетки от шофьорите, които по-рядко пътуват по платената пътна мрежа, мотивират се от АПИ. Цената е изчислена, като са взети предвид редица фактори и разходи. Предложението е за 10 лева.

Тежкотоварните автомобили, преминаващи през страната, на практика не е възможно за транзитния трафик да не закупят винетка. С леките автомобили е по-сложно особено ако на границата се натрупат коли, подчерта Атанасов. Това създава допълнителни трудности по контролно-пропускателните пунктове. Водачите със стари винетки няма да бъдат санкционирани, ако стикерът е в срок, увери Атанасов.

Над 900 души в структурата на АПИ ще бъдат ангажирани с новите изисквания за винетките. „Ще се използват и всички възможности на всички контрагенти, които досега са разпространявали винетки, за да може системата да се запази такава, каквато е била“, коментира Атанасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *