МИТРОПОЛИТ КИПРИАН ЗАЕДНО С МАКЕДОНСКИ ЕПИСКОП НОСЯТ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН

Ogyn bgnes

Старозагорският митрополит Киприан предвожда тази година пратеничество, което носи в България благодатния огън от Йерусалим. Той е придружаван от епископ то Северна Македония, който ще отнесе свещения огън в храмовете на съседната държава.

„За нас Македония никога не е била чужда“, заяви Отец Антоний от храм паметник „Свети Александър Невски“. Той се надява македонската църква да се утвърди.

На летище София по традиция ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от свещения огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Възкресение Хростово. От летището той ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата.

Към 23,30 ч – 23,40 часа на Велика събота фенерът с огъня се изнася от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.

Най-ранните сведения за Благодатния огън са от втория век след Христа. Оттогава досега всякога, в навечерието на Велика събота, загасят всички кандила и свещи в храма. Светските власти правят строг оглед дали няма оставено нещо запалено. После запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб.

Православният патриарх на Йерусалимската Църква сваля богослужебните си одежди. В бял стихар, пристегнат с кожен колан, той застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво.

После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб. Там цари мрак. Започва напрегнато чакане – 15, 20 или повече минути, понякога и часове. Притихнал, народът очаква отвън и се моли. Изведнъж във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии. Хората започват да ликуват. От северния отвор на параклиса се показва снопче запалени свещи. Магията на Благодатния огън е, че в първите минути, след като „слезе“ при вярващите той не изгаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *