ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА ЩЕ ВОДИ ЛИСТАТА НА БСП ЗА ЕВРОВОТА

Yoncheva bgnes

Станишев: Бях един от първите, които поздравиха Елена Йончева за резултата

Елена Йончева е водачът на листата на БСП за евроизборите, реши червеният пленум след тайно гласуване. 172 социалисти са участвали в гласуването. Йончева е получила 95 гласа, а Сергей Станишев 75 Двама души не са успели да излъчат фаворит. БСП с Елена Йончева тръгва към победа на предстоящите европейски избори, зарече се Кирил Добрев.

На следващия пленум ще бъде подкрепена цялата листа. Коя позиция ще получи Сергей Станишев, Момчил Неков, професор Румен Гечев, Георги Пирински ще преценят същите членове на Националния съвет, които днес излъчиха Елена Йончева за водач, подчерта Добрев.

БСП да гласува едновременно за първо и второ място в евролистата си, поиска по-рано на пленума президентът на ПЕС Сергей Станишев. Той бе подкрепен от Елена Йончева, която е основният му конкурент за водач като фаворит на ръководството. Така двамата дадоха знак, че не искат БСП да излезе разделена от пленума.

Нинова обаче категорично отхвърли предложението и обяви, че ще се гласува по устав. По думите й не е задължително Станишев изобщо да е в евролистата на БСП за изборите през май. Тя е дала за пример други председатели на европейски формации, които не са евродепутати.

Бях един от първите, които поздравиха Елена Йончева за резултата, това каза президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, пред журналисти след Пленума на БСП, във връзка с резултата от гласуването, което определи Елена Йончева за водач на листата на партията, предаде Агенция „Фокус“.

Нинова търси разделение в БСП, е мнението на Станишев. Той припомнил на председателя на БСП, че трудно ще управлява без подкрепата на ПЕС.  Ако половината излезем от пленума с чувство на победители, а другата е готова за реваншизъм, не се включи в кампанията и чака ръководството да се издъни, за да се поиска оставката му, на какви избори отиваме, попита Станишев. Той самият оттук нататък ще направи така БСП да се събере, а не да отиде „подскачайки на един крак“ в състезанието. „Целта е да стигнем първи“, обясни още Станишев и допълни, че отговорността за това е на ръководството на партията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *