600 000 ХИЛЯДИ ШВЕЙЦАРСКИ ФРАНКА СА ПОХАРЕЧНИ ЗА САЙТ И ОБУЧЕНИЯ НА 350 ПОЛИЦАИ ЗА РАБОТА С ДЕЦА

Valentin Radev bgnes

Средствата са отпуснати по проект “Подобряване закрилата на детето и превенция на детската престъпност”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество

В български лева сумата е приблизително 1.2 милиона. Те са изразходвани за създаване на сайта detskasigurnost.bg и за и обучение на около 350 полицаи за работа с деца. Тази информация обяви от вътрешния министър Валентин Радев в отговор на депутатски въпрос.

Вътрешният министър отчита, че със средствата са постигнати следните резултати: изработване на сайта detskasigurnost.bg. Проверка на БГНЕС установи, че интернет-страницата е изработена от ученици от Професионалната гимназия по електротехника и автоматика в София. С парите по проекта е разработен и Наръчник за полицейските служители, работещи с деца. Проведени са шест обучения за работа с деца на общо 240 служители на МВР. Разработена е и Автоматизирана информационна система за противодействие на детската престъпност и закрила на детето, както и са доставени компютърни конфигурации и сървъри за нейната поддръжка. Системата позволява обобщение на данните за деца, които са извършвали престъпления и са установени от органите на МВР, както и на децата, станали жертви на престъпления. Обучени са 92 служители на МВР, които могат да работят с въпросната система. Разработени са и отпечатани брошури за превенция на учениците срещу употреба на наркотици, алкохол и цигари.

От отговора на вътрешния министър не се разбира, дали ръководството на ведомството смята постигнатите резултати по проекта за удовлетворителни, особено на фона на растящата агресия сред учениците.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *