6.2 ПО РИХТЕР В СЕВЕРНА ИТАЛИЯ, ИМА И ЗАГИНАЛИ

Earthquake Italy reuters

Трусът е усетен в 4:36 българско време, последвали вторични трусове, Аматриче и Амуколи са в руини

Земетресението е регистиррано около 04:36 часа българско време и е усетено в цяла централна Италия, включително в Рим и дори в Неапол, който е на 400 км от епицентъра.  Епицентърът е бил в град Норча, област Умбрия, на около 100 км североизточно от столицата.

Последвали са множество вторични трусове, два от които с магнитуд над 5 по Рихтер – 5,1 и 5,5. Земетресението е причинило сериозни щети в редица градове и села, но изглежда не е засегнало гъстонаселени райони, отбелязва Ройтерс. Най-силно пострадалите селища се намират в района на Апенинския хребет, където живеят малко местни жители, макар че в края на август обикновено има повече туристи.

Засега се знае за шест жертви. Издирват се хора, затрупани хора под отломките на срутени сгради. Градчетата Аматриче и Акумоли са в руини, пътищата са затворени, мостовете разрушени. Стотици италианци са напуснали домовете си през нощта изплашени и са посрещнали изгрева на открито. Говорител на премиера Матео Ренци заяви в „Туитър“, че правителството следи ситуацията внимателно и поддържа постоянен контакт с гражданската защита, която изпраща тежка техника в помощ на местните власти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *