5+1 ПАРТИИ ВЛИЗАТ В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ СПОРЕД ПРОУЧВАНИЯТА

ns

Реформаторите са прекалено близо до границата, за да се прогнозира със сигурност дали ще я прескочат

Пет партии влизат в следващото Народно събрание, показват изследвания на Центъра за анализи и маркетинг и Галъп интернешънъл. Според Центъра за анализи и маркетинг ГЕРБ получава 31,4%, БСП за България – 30,7%, ДПС с 10,4%, Обединени патриоти с 9,6% , Воля с 6,1%. Има вероятност РБ да прескочи бариерата, смята директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов.

По неговите думи, не може да се каже кой ще е първи и кой втори, но смята, че е по-вероятно ГЕРБ да са на първо място. Той обаче обясни, че много трудно може да се състави правителство с двукомпонентна подкрепа и ще бъде нужна трикомпонентна коалиция. „ГЕРБ-БСП е единствената възможна двукомпонентна коалиция, но тя би била самоубийствена“, коментира Павлов.

В проучването на Галъп от твърдо решилите да гласуват 30,3% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували – 29,9%, за Обединените патриоти – 11,5%, за ДПС – 8,1%, за партията на Веселин Марешки ВОЛЯ – 6,5% и за коалицията „РБ – Глас народен“ – 4,4%. Това са формациите, които биха попаднали в Народното събрание, ако изборите бяха днес.

ГЕРБ разполага с малко по-широк електорален корпус и в момента работи по оползотворяването му. Електоратът на БСП обаче остава в по-мобилизирана форма в сравнение с конкурентния електорат.

При Обединените патриоти е възможна динамика в дяловете подкрепа във връзка с напрежението с Турция. При ДПС само изборните резултати могат да покажат дали и каква щета нанася ДОСТ – този тип данни трудно могат да се установят със социологически методи, а и невинаги респондентите са искрени в своите отговори.

ВОЛЯ на Веселин Марешки изглежда ощетена от двуполюсното противопоставяне между ГЕРБ и БСП, което застрашава и по-малките формации. Засега коалицията на Реформаторския блок и „Глас народен“ се справя с този проблем, но влизането им в Народното събрание зависи от мобилизацията им.

Калкулацията към днешна дата показва, че до урните се очаква да отидат около 3,7 милиона души. 2,5% от гласуващите вероятно биха гласували с „Не подкрепям никого“. Тези гласове не са калкулирани в изборния резултат.

До изборите остава още една, явно решаваща седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *