5 ЖЕРТВИ ПРИ СТРЕЛБА В РЕДАКЦИЯ НА ВЕСТНИК В САЩ

USA bgnes

Задържан е извършителят на атаката срещу „Капитал газет“ в град Анаполис

Петима души са загинали при стрелба в редакцията на в. „Капитал Газет“ в американския град Анаполис, в щата Мериленд, предаде Би Би Си. Има и ранени. По-рано местни медии съобщиха за шестима убити и над 20 ранени. Задържан е заподозрян, който е разпитван от полицията.

Сред жертвите в стрелбата са четирима журналисти от „Капитал газет“ и един служител от търговския отдел на изданието. Други двама са се отървали с леки наранявания, които по-късно са освободени от болницата.

Местната полиция съобщи в профила си в Туитър, че хората са евакуирани от сградата и служителите на реда извършват проверки във всички офиси. Репортерът от вестника Фил Дейвис съобщи в Туитър, че нападателят е започнал да стреля през стъклената врата към хората в редакцията, където в този момент е било доста многолюдно. Полицията разглежда нападението като „локален инцидент“, а не като терористичен акт. Властите в Балтимор и Ню Йорк са засилили полицейската охрана на редакциите на големите медии като предпазна мярка, предаде Ройтерс.

По информация на Ройтерс мъжът е 38-годишният Джарод Рамос (Jarrod W. Ramos), който нахлул в редакцията на вестника въоръжен с димни гранати и пушка. Официално властите не обявяват самоличността на нападателя. Съобщава се единствено, че той е бял мъж, около 30-годишен. Той е задържан и вече е разпитан.

В статията, която събудила омраза у Рамос към вестника, се твърди, че мъжът е тормозил жена – бивша негова съученичка, с която се свързал чрез Facebook. Според разследването по случая Рамос пращал имейли до жената, в които я обиждал и правил опити да я склони към самоубийство. Въпреки че по този случай Рамос се признал за виновен, той решил да съди вестника, тъй като неговата гледна точка по случая не била потърсена. Съдът отхвърлил иска срещу вестника през 2013 година, като решението е потвърдено от апелативен съд през 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *