400 ОРЪЖЕЙНИЦИ ОТ ТРЯВНА ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ ОТНЕМАНЕТО НА ЛИНЗА НА ЕМКО, ЗАПЛАШВАТ ДА БЛОКИРАТ ПРОХОДА НА РЕПУБЛИКАТА

 

Според работниците държавата умишлено води фирмата им към фалит и се страхуват, че ще останат без работа

Днес в село Вонеща вода, край международния път Русе – Свиленград, се проведе мирно протестно шествие на работници от оръжейния завод „Емко“ в Трявна. Протестиращите скандираха „Искаме си завода“ и носеха плакати „Не ни оставяйте без работа“ и „Не ни изхвърляйте на улицата“. Работниците изрично заявиха, че протестират срещу отнемане на лиценза на Емко.

Припомняме, че лицензът на предприятието бе отнет в края на юли с решение на междуведомствения съвет по доклад на министъра на икономиката, след като МВР констатирало нарушения в производството. Това решение бе свързано и с конфликта между Делян Пеевски и Цветан Василев.

Днес на площада в центъра на село Царева Ливада се събраха над 400 от работещите в обособеното производство на фирма „Емко“ в Трявна. Както бе предварително обявено те преминаха в мирно шествие до края на населеното място в посока юг. Това всъщност е връзката на Вонеща вода с международния път Русе – Свиленград. У протестиращите имаше нагласа пътя да бъде блокиран, въпреки че разрешение за това нямаше.

Междувременно обаче стана ясно, че е е получено уверение от министърът на икономиката Емил Караниколов, че ще последва проверка и, ако тя установи отстраняване на констатираните нарушения при съхраняване на боеприпаси и взривни вещества, търговският лиценз на Емко ще бъде възстановен. Предписанията на вътрешното министерство вече са изпълнени и лицензът може да бъде възстановен, убеден е директорът Славчо Демиев. Решението също трябва да бъде на съвета, в който влизат представители на министерствата на отбраната, на икономиката, на вътрешните и на външните работи.

Управата на завода е получила писмо от МВР, в което пише, че е спряна процедурата по отнемане на разрешителното за производство и съхраняване на боеприпаси.

В светлината на тази нова информация протестиращите работници решиха да не причиняват хаос и да не затварят международния път. Протестът приключи мирно и без провокации. Въпреки това работниците бяха категорични, че ако акцията срещу Емко продължи и лицензът не бъде възстановен ще преминат към по-ефективни протестни действия.

Протестът беше охраняван от голям брой служители на реда. Движението по централния площад на Вонеща вода беше спряно в обявените часове на протеста, а изходът от селото към Прохода на Републиката бе заварден от полицейски кордон. Въпреки недоволството и страха си работниците от Емко се въздържаха от провокации. Протестът приключи мирно със спонтанно изпълнение на българския химн и с надежда „държавните органи да реагират адекватно“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *