40% ОТ БВП СЕ ПРОИЗВЕЖДА В СТОЛИЦАТА, ДРУГИТЕ ОБЛАСТИ ИЗОСТАВАТ

Pari

Това сочи петото годишно издание на изследването „Регионални профили: показатели за развитие“

Задълбочават се разликите в развитието между регионите в страната. Очаквано София е с най-добро социално-икономическо състояние. След столицата, относително добре се нареждат Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе. Проблемът при тях обаче са високите местни данъци и такси.

За Видин, Враца, Монтана и Плевен се потвърждава тенденцията за лошо демографско състояние и слабо развита икономика. Проблеми с работната сила и пазара на труда, както и много слабо развита икономика имат Разград, Кърджали, Силистра и Търговище.

В София се произвежда около 40% от БВП в цялата икономика, а в столицата продължава да приижда работна сила от други области. Като цяло, преките чуждестранни инвестициите продължават да стагнират. Положителни тенденции обаче се отчитат в областите Варна и Стара Загора, където има значителен приток на чуждестранни инвестиции през 2014 г. Притеснително е, че разликите в страната продължават да се задълбочават, като в последните две години различията се увеличават. Причината е, че София и още няколко области растат бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *