37% ЗА ПОТЕНЦИАЛНА ПАРТИЯ НА РАДЕВ, 30% БИХА ПОДКРЕПИЛИ ПАРТИЯ И НА СЛАВИ ТРИФОНОВ

Hora bgnes

На въпроса „Трябва ли да построим АЕЦ Белене“ 54% казват „Да“ срещу едва 14% против

Резултатите са от социологическо проучване на агенция „Медиана“, проведено в периода от 9 до 14 май. В него са участвали 1001 респондетни над 18-годишна възраст, като използваният метод е Face-to-face интервю. За несъздадената партия на Слави Трифонов заявяват, че е възможно да гласуват 30%. За още по-хипотетичната партия на президента Радев заявяват, че е възможно да гласуват 37 %.

Песимизмът по отношение на бъдещето на страната, както и разочарованието от правителството продължават да са доминиращите обществени нагласи. Но за два месеца те са намалели с 4%. Причината е преди всичко в европредседателството и надеждата, че страната ни би могла да извлече практически ползи от него.

Според проучването като добър политик е определен президентът Румен Радев – през март печели 64%, през месец май – 67%. След него е столичният кмет Йорданка Фандъкова – 52% срещу 55% през май. На трето място е премиерът Бойко Борисов, който и през двата месеца получава 41% от доверието на анкетираните. След него е военният министър Красимир Каракачанов с 32% одобрение през март и 37% през месец май. Томислав Дончев е с 33% през март и 36% през месец май. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е с 31% одобрение през месец март и 43% през май.

Запитани „Управлението на третото правителство на Бойко Борисов вдъхва ли ви доверие или по-скоро ви разочарова“, през март 24 на сто смятат че им вдъхва доверие, а през месец май това са 29 на сто. Отговор „по-скоро ме разочарова“ през март са посочили 58%, за сметка на 54″ през месец май.

До голяма степен стабилността на управлението ще зависи от възможността му да генерира добри новини от европредседателството (Шенген, Западни Балкани, защита на българските превозвачи), както и да държи балансирана неконфронтационна линия по отношение на Русия, НАТО, Турция, ЕС. Желанието е да се отстоява националния интерес, независимо от блоковата принадлежност, коментират резултатите от агенцията.

На въпрос „Ако парламентарните избори бяха сега, в момента, за кого бихте гласували“ през месец май 25,8% са посочили ГЕРБ, 22,6% – БСП, ДПС е предпочетен от 8,1%. Обединените патриоти печелят 6,7% от доверието, „Воля“ – 2,8″, АБВ – 1,8%. Реформаторският блок (формациите, от които е съставен) – 1,3%. Демократична България – 1,2%, Движение 21 – 0,8%. ДОСТ – 0,4%. За несъществуващата партия на Слави Трифонов – 3,7% от анкетираните са посочили, че биха я подкрепили.

На въпрос „Какво очаква страната през следващите 12 месеца“, 16% от анкетираните през месец март очакват подобрение. Този процент е увеличен на 20 % през месец май. Възможният отговор „Задържане на това положение“, очакват 40 на сто и в двата месеца, а влошаването е по-очаквано през март – 37% , отколкото през май – 31%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *