33 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС ЗА ДЕНОНОЩИЕ

Mutafchiiski bgnes

У нас са направени 6 454 теста

33 нови случая на коронавирус у нас за последните 24 часа, 276 са вече заразените. Това съобщи ген. Венцислав Мутафийски

Новите области с коронавирус са Кърджали и Хасково, от тези 12 проби, които излязоха по-късно в Бургас са 3 – жена на 22 г. две деца на 3 г. и 8 г. Те са контактни лица на един от докторите там. Жената е с история от пътуване в Англия. В Пловдив има 4 случая – двама мъже и две жени. В София в инфекциозна болница има втори случай за деня – мъж на 36 години. Кюстендил – един мъж на 57 г., съобщи Мутафчийски.

Няма нови интубирани случаи. 6454 теста са направени вече.

Той отчете, че броят на леглата, на които могат да се лекуват инфекциозно болни е 7473, от които 1137 са в София. Интензивните легла с респиратори са 1347, от които 518 са в София.

„На този етап капацитетът на болниците е увеличен десетократно“, увери той и добави, че до този момент са направени 6454 теста, от които 4800 са в София, но в този брой се включват и повторните и потвърждаващите тестове.

По отношение на заразените, щабът обмисля цялото домакинство да бъде поставяно под задължителна карантина, а не да се изолира само болният. Той обяви, че вече са разработени препоръки за освобождаване на болни, които не са изчистени от вируса, но са в добро общо състояние.

„Те ще престояват в домашна карантина и когато навършат 21 дена тогава ще бъде направен повторен тест. Излекуваните дали два отрицателни теста си остават в къщи с 30 дни болничен“, посочи Мутафчийски.

Председателят на щаба коментира, че съвсем скоро ще започнат да се тестват 1000 души, сред които военнослужещи, полицаи, шофьори на автобуси в градския транспорт.

„В края на епидемията може да се направи такова изследване, за да се види какъв имунитет е изградила нацията, за да се преценят мерките за отхлабване, но това е в далечна перспектива“, заяви той и подчерта, че тези тестове ще покажат броя на преболедувалите го, а не дали някой е болен.

На въпрос на БГНЕС къде се намира България в кривата на заболяването, ген. Мутафчийски каза, че вървим нагоре.

„Намираме се в началото на епидемията, но сме категорично нагоре. От три дни се катерим с по 10-14% увеличаване на заболеваемостта”, уточни той.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *