3 684 000 000 лева са гарантираните депозити в Корпоративна банка

КТБТъй като КТБ трети месец вече продължава да бъде гореща тема – предлагаме на нашите читатели дискусия във Фейсбук-профила на журналиста Николай Стайков, един от лидерите на „Протестна мрежа“.

Nikolay Staykov: Нещата в КТБ започват да стават по-ясни, поне откъм разходната част. Размерът на гарантираните депозити е 3.684 млрд лева. Средствата във Фонда за гарантиране на влоговете са 2.103 млрд. лева. Не е ясно обаче дали това са изчисления със или без депозитите с преференциални лихви, които бяха приравнени преди месец със „средните на пазара“. По принцип те не се покриват от закона, освен ако БНБ не реши да изтълкува решението на квесторите в тяхна полза, за да не си навлича гнева им. Ако не са включени тук, сметката може и да набъбне. Недостигът ще бъде покрит от други банки чрез „авансови вноски“ на другите банки във фонда и/или от бюджета след два-три месеца.

За кредитите – нито дума.

Milena Aleksieva Няма възможност за тълкуване,Ники- законът е категоричен- депозитите с преференциални лихви не попадат в гарантираните влогове.

Nikolay Staykov Дано си права, но докато не видя черно на бяло, запазвам едно наум. Може да се окаже, че се тълкува закона – не към датата на затваряне, а към датата на несъстоятелност.

Dimo Gospodinov С уговорката, че всякакви извратени тълкувания са възможни, няма съмнение, че правилното тълкуване е да отпаднат всички, които са си сложили парите на преференциална лихва. Т.е. към момента на договаряне.

Evgeni Kanev Дава се допълнително време на дебиторите да организират невръщане на кредитите -:)

Evelina Nikiforova Незащитените депозити с прференциални лихви са онези, при които преференциалната лихва НЕ Е БИЛА обявена в лихвения бюлетин на банката. Такива депозити вероятно има малко.

Dimo Gospodinov Имам 2 въпроса:

1) От къде вадите това тълкуване на понятието „преференциална лихва“?

2) Къде в закона пише, че държавата е длъжна да допълни Фонда, ако няма пари в него?

Maria Stefanova Чудя се ТБ“Виктория“,бивша „Креди Агрикол“, има ли нещо общо с ЗАД“Виктория“,което също е собственост на Цв.Вас.,макар формално да е на някакъв никому неизвестен от Ловеч? Чиято пък съпруга,дъщерята на депутата Георги Петров,по-известен като Гошо Тъпото,юристка с диплома като на Пееф,беше някаква шефка в юридическия отдел на КТБ.Казва се Нели Данчева…Уфф,като свински черва,да му се не види.

Evelina Nikiforova По т. 2 – съгласно чл. 18, алинея 4, т 2. По първата точка: вижте член 5, алинея 1, точка 1. Депозити, които имат лихва по-висока от официално обявените от Банката лихвени проценти в лихвения й бюлетин се водят депозити с ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЛИХВИ и не са защитени от Фонда.

Evelina Nikiforova Депозитите до 100 000 евро задължително се изплащат от Фонда. Недостигщите пари се допълват по няколко начина, един от които е чрез заем от Правителството. Въобще не може да става и дума защитените депозити да не се изплатят.

Evgeni Kanev Въпросът е колко време реално отнема една оценка на такава банка. Играта с този срок е оправданието за нищоправенето в момента. При други обстоятлства тази оценка трябваше отдавна да е приключила. Дали не е търсен единствено летален изход за банката, което оправдава ПЕТМЕСЕЧНИЯ срок за тази оценка. Хинт: в рамките на 9 месеца е възможно въобще нещо да струва такава банка.

Dimo Gospodinov Не виждам в закона да има такива текстове.

По т.1 – законът казва в отклонение от обявените от банката условия (т.е. общите условия). Всяко индивидуално договаряне е преференциална лихва в този смисъл.

По т.2 – законът дава възможност фонда да вземе заем от държавата като една от много възможности. Това не е задължение на държавата да внесе, както твърдите Вие.

Evelina Nikiforova Ми не сте прави за нищоправенето, съжалявам. Така изглежда, но не е така. Естествено е хората да бързат да си получат парите, но нали разбирате, че ако се направи грешка и се обяви в несъстоятелност неправомерно, после бюджетът ще е вкаран в големи рзходи, което ще рече – данъкоплатците.

Dimo Gospodinov В несъстоятелност обявява съдът, госпожо. БНБ тупа топката, за да получи политическо решение.

Evelina Nikiforova Не, г-н Господинов, не сте прав. Не е отклонение от ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ, а от официалните лихви, обявявани публично на всички. Да, всяко индивидуално договаряне на нива по-високи от официално обявените в Ливхения бюлетин по презумпция означва предоставяне на преференциална лихва.

Dimo Gospodinov Добре, нека така да е

Evelina Nikiforova Да, прав сте Съдът обявява в несъстоятелност. В бързината прескочих етапи: БНБ /Банков надзор!!!!/ отнема лиценза, въз основа на доклада на квесторите. БНБ предлага на Съда да се открие процедсура по обявявне на банката в несъстоятелност.

Evelina Nikiforova БНБ не тупа топката, убедена съм. Как си го представяте при такава атака срещу БНБ – централната банка да „тупа топката“. Търси се решение в рамките на закона. Може би действията на БНБ на първия етап бяха малко недекватни и по-точно така изглеждаха, но в БНБ работят компетентни хора, юристи, които много добре познават и прилагат банковото законодателство.

Evelina Nikiforova И последно, нали се сещате, че ако банката бъде спасена /по какъвто и да е начин/, ще има сигурно много ограничения за теглене на депозитите. Иначе нали си представяте какво ще се случи и КАК ще се случи? За тарикатите е най-добре да се „отвори“ банката, за да могат бързо да се оттеглят, разчитайки на връзките си. Затова е този натиск, предполагам. Друга тема е това, че НЯКОЙ трябва да говори с хората и да обяснява ситуацията.

Evgeni Kanev Ами всеки има различен опит – моят на оценител ми подсказва, че времето е прекалено дълго. примерно, знаете ли за колко време беше решено да се фалира Лемън Брадърс? А Мерил Линч? В тези решения политическата целесъобразност е винаги номер 1 и никакви доклади не определят това. В момента има политическа целесъобразност да се фалира банката и това е очевадно. Мисля също, че има объркване между обяваване на производство по несъстоятелност и обяваване на несъстоятелност. Втората е факт едва след невъзможност да бъде приложен оздравителен план.

Evelina Nikiforova Не отричам възможността да е имало намерение да се фалира банката, но не защото някой не я харесва, а защото много хора ЗНАЕХА, какво се случва в нея. Ако не са знаели – са разбрали най-малко след като „Капитал“ миналата година направи сериозен анализ на състоянието й. Вероятно е имало желание тихомълком да се приключи с този „мръсен бизнес“ на Цветан Василев. И си мисля, че много хора, които разбираха какво се прави в КТБ са искали това да бъде спряно. Включително и на мен ми се плачеше, като гледах как с парите на държавата и на привлечени нечестно депозити от граждани се изкупува какво ли не…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *