2005 година: За Доган и неговите корумпирани авери

Йордан Цонев и Христо БисеровАко имаше олимпиада по наглост, лидерът на ДПС Ахмед Доган можеше да участва в нея със собствения си отбор от компрометирани заради съмнения в корупция политици.

През тази седмица стана известно, че Делян Пеевски, син на скандалната шефка на спортния тотализатор Ирена Кръстева, е станал заместник-министър по бедствията и авариите… от квотата на ДПС. Новината не би направила толкова силно впечатление, ако не идваше на фона на течащите вече месец скандали за тайната приватизация на столичната зала „Универсиада“ и хотелския комплекс „Тото шанс“ на Златни пясъци от фирма, свързана с Пеевски и неговия приятел Росен Дичев, син на бившата царска говорителка Галя Дичева.

Журналистически публикации в последните седмици извадиха на бял свят данни за далаверите с парите за спорта, които бившият министър Васил Иванов-Лучано е въртял с фирмата на жълтите комсомолци. Сега за награда единият от тях получава нов пост в държавната администрация – при това в ресор, където има доста пари за усвояване заради тазгодишните наводнения.

Очевидно Ахмед Доган се е заел със задачата да „приватизира“ всички корупционни канали и да ги впрегне да работят за каузата на ДПС. Първо той взе под крилото си скандалните Йордан Цонев и Христо Бисеров. Двамата отлюспени заради корупция членове на СДС помагаха с каквото могат за забележителния резултат на ДПС на последните парламентарни избори. Марио Бисеров, брат на Христо Бисеров, лично оглавяваше един от автобусите с „екскурзианти“ в района на Хасково.

Благодарение на друг бивш кадър на СДС – Янко Станев, партията на Ахмед Доган спечели забележителна подкрепа във Варна, което се дължеше най-вече на покупката на ромските гласове в кварталите Владиславово, Аспарухово и циганската махала Максуда. Именно с техните гласове в парламента влезе Йордан Цонев, който впоследствие беше избран за шеф на икономическата комисия. В парламентарната група на движението е и не по-малко скандалният Фидел Беев, за когото се разказват легенди във Велинград.

Както е тръгнало, скоро можем да очакваме под крилото на ДПС да се появят и други знакови фигури за прехода в България. На политиката на движението много би прилягало например да назначи в администрацията Красимир Премянов. Или пък защо не Валентин Церовски? Той спокойно може да заеме пост в Агенция „Пътища“, за да продължи започнатото с автомагистрала „Тракия“. Към корупционния дрийм тийм може съвсем заслужено да се присъедини и бившият общински председател Антоан Николов. Пътят за това би минал например през нещо като коалиция с „Гергьовден“…

Не е смешно. Скандално е.

Източник: capital.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *