2 ЗАГИНАЛИ И СТОТИЦИ РАНЕНИ СЛЕД СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ

Zemetresenie Greece bgnes

Няма пострадали българи при силния трус

Земетресение от 6,7 по Рихтер беше регистрирано в Егейско море тази нощ, двама души са загинали на гръцкия остров Кос. Силният трус е разлюля Западна Турция и гръцките острови около 1,30 часа наше време. Епицентърът на земетресението е на 20 километра от Кос и 12 километра южно от турския курортен град Бодрум. Издадено е било предупреждение за малко цунами и за избягване на плажовете в района.

Има над 100 ранени, нанесени са материални щети, съобщават световните агенции. Жертвите са се намирали на гръцкия остров Кос, е потвърдил кметът и уточнил, че загиналите са чужденци. Смята се, че чужденците са загинали след срутване на бар на туристическия курорт.

По-късно гръцките власти съобщиха, че загиналите туристи са мъже от Турция и Швеция. Смъртта на турси гражданин бе потвърдена и от външното министерство на Анкара. Ведомството добави, че друг турски гражданин е в сериозно състояние и е откаран в Атина за лечение.

Турските власти са изпратили кораб с 250 души от турския курорт Бодрум до Кос, за да започнат евакуирането на около 200 турски туристи на гръцкия остров, поясниха от министерството.

В същото време здравният министър Ахмет Демирджан заяви, че 358 души са пострадали. Някои от пострадалите на Кос са прехвърлени на намиращия се в близост остров Родос, където получават лечение.

Няма български граждани както сред загиналите в земетресението край гръцкия остров Кос, така и сред тежко ранените 13 души, потвърди посолството на България в Гърция, съобщават от Министерството на външните работи. Българската дипломатическа мисия разполага с данни за 98 наши сънародници, постоянно пребиваващи на югоизточния егейски остров. Дипломатите ни звънят на всички онези българи, предоставили телефон за връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *