15-годишен спаси милиони животи с изобретение

Джак Андрака Едно от най-важните изобретения за 2012 г. е и като че ли едно от най-малко известните. 15-годишно момче на име Джак Андрака създаде евтин, лесен и изключително прецизен метод за диагностициране на рак на панкреаса – едно от най-често срещаните и най-смъртоносните заболявания.

През май младежът спечели наградата на Intel в категория „Медицина и здравни науки”, както и премия от $75 000. Младият учен разказва за това, което е направил. Изобретението му се състои от хартия, в която са вградени едностенни въглеродни нанотръби – това са конструкции с дебелината на атом, смесени с антитела за един от маркерите на рака – мезотелин. Антитялото е молекула, която се свързва с една точно определена друга молекула. „В сравнение с ползваните сега тестове моят метод е 168 пъти по-бърз, 26 000 пъти по-евтин и 400 пъти по-чувствителен. Открих, че има 100% успеваемост в диагностицирането и може да открие рака преди да е станал инвазивен,” обяснява Джак. Когато е попитан защо е решил да се заеме с тази област на науката, младежът отговаря: „Заех се с тези проучвания след като чичо ми умря от рак на панкреаса, който метастазира. Бях изненадан, че единственият начин за диагноза са кръвни тестове.

Научих за мезотелина и карбоновите нанотръби – това са супергероите на материалознанието.” Джак Андрака е патентовал метода сам и можем да се надяваме, че няма да попадне в ръцете на компании, които ще искат непосилни суми от пациентите. „Вкъщи не се интересуваме особено от футбол или баскетбол. Вместо това имаме безброй научни списания и около масата обсъждаме как са създадени идеите и какво бихме направили по по-различен начин,” казва Джейн Андрака, майката на изобретателя.

Източник: БЛИЦ

Един коментар по “15-годишен спаси милиони животи с изобретение

  1. А нашия изобретател на лекарството рлотив рак не го зачетоха… Чиито основи на лекарството са изцяло билкови,а не химии. И лекува почти всеки вид рак!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *