143 УЧИЛИЩА ПОД УДАРИТЕ НА КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ

Klasna Staya

Избирали първолаците според родителите им – не били чиновници

Най-малко 143 училища от страната са под прицела на Комисията за защита от дискриминация заради критериите си за прием на ученици в първи клас. Казусът попадна във фокуса на Върховна административна прокуратура, която е проучила произволно някои от тях и е установила редица нарушения. КЗД е образувала преписка за дискриминационна дейност, а първото заседание е утре.

С предимства се оказало, че са родители на деца, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в МОН, СО или държавната администрация; дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация; дете на работещи в сферата на образованието и т. н. По този начин произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с деца с такива родители, съобщиха от ВАП.

Естеството на допълнителните критерии наложи и проверка за нарушаване на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, Конституцията и Закона за защита от дискриминация и затова през месец май 2017 г. ВАП ангажира КЗД – специализираният държавен орган за осигуряване на равенство в третирането и притежава контролно-санкционните права при нарушаване на забраните за дискриминация.

След получаване на първоначална информация от КЗД за образуване на преписка за проверка на спазване на законовите изисквания при прилагане на критерии за прием на ученици в първи клас, във връзка със Системата за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община ВАП изтъкна компетентността на административния орган сам служебно да провери и установи наличието на дискриминационно отношение в цялата страна, а не само в гр. София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *