10 БЪЛГАРИ, ИТАЛИАНЕЦ, ЯПОНЕЦ, ПОРТУГАЛЕЦ И ЕГИПТЯНИН СА ПРИЕТИ ВЪВ ВМА

Mutafchiiski bgnes

За никой от тях към момента не е потвърдена диагнозата коронавирус

В България няма потвърден случай на новия коронавирус COVID-19. Във Военномедицинска академия (ВМА) за последното денонощие са настанени 14 души, от които четирима са чужди граждани – италианец, японец, португалец и египтянин. Това съобщи на брифинг тази сутрин генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с новия коронавирус.

Всички, постъпили във ВМА пациенти, са с проявена клиника на вирусно заболяване – двама или трима от тях са с пневмония. Днес се очаква да излязат резултатите. В ранния следобед те ще бъдат готови, съобщи Мутафчийски.

Снощи бяха прибрани от Милано и двайсетте български деца и техните ръководители, които били там по ученически обмен. Със заповед на премиера правителственият самолет ги прибра, беше направена строга организация и със съдействието на МВнР, на консулските служби в Милано, те бяха придружени от екип на ВМА. Лично секретар на щаба извърши първия скрининг на децата, оборудва пилотите и личния състав с необходимите предпазни средства. Децата бяха оборудвани с маски, няма нито едно дете с висока температура или болестни симптоми и нито един от ръководителите нямат симптоми.

Самолетът кацна във Варна в 3.30 ч., от там организацията се пое от д-р Ангел Кунчев, извършен бе втори скрининг на децата. Бях дадени строги инструкции как се спазва 14-дневна карантина, добави Мутафчийски.

Нямаме потвърден случай за коронавирус в България, успокои отново Мутафчийски.

14 400 лица и 12 100 превозни средства са влезли в страната през последното денонощие, съобщиха от полицията. На ГКПП-Калотина е бил регистриран човек, пътуващ с товарен автомобил като втори шофьор, имал е повишена температура и е била задействана процедурата. Човекът е приет във ВМА.

На въпрос за това, че вчера от сдружението на общопрактикуващите лекари казаха, че нямат възможност да си набавят маски и искат помощ от държавата и възможно ли е това,  Ангел Кунчев отговори, че общопрактикуващите лекари в България са 4500 и те са самостоятелни юридически лица. “Осигуряват напълно дейността си, свързано с това, което упражняват като професия. Аз разбирам затрудненията им, защото наистина всички сме наясно, че не само в България, в целия свят има недостиг на лични предпазни средства, но това е задължение на всяко едно здравно заведение, както болниците, така и общопрактикуващите лекари”, заяви той.

Кунчев посочи, че количествата, които са осигурили са основно, за да покрият нуждите на екипите, работещи по летища и по граници, екипите на спешна помощ, които имат отговорност по транспорта на евентуални случаи, инфекциозните отделения, които ще работят с такива пациенти и колегите от Гранична полиция, с които заедно работят по границите.

“Разбира се там, където е наложително, ние можем да отделим определен ресурс, но не и да поема ангажимента държавата да осигурява. Съжалявам, че ще дам такъв пример, ама държавата осигурява ли памук, марли, спринцовки”, попита той.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *