Япония спира последния си действащ ядрен реактор

ядрена електроцентралаЗапочна процесът по спирането на последния действащ атомен реактор в Япония – четвърти енергоблок на ядрената електроцентрала „Ои“ в югозападната част на остров Хонсю. Мощността на реактора ще бъде намалена постепенно и той ще бъде окончателно изключен, съобщава Би Би Си.

Предпоследният действащ реактор в страната също беше в АЕЦ „Ои“ – трети енергоблок, и той преустанови работа на 3 септември.

Очаква се, че след приключването на плановата проверка два от енергоблоковете в ядрената централа ще възобновят дейността си.

Японската държавна комисия за контрол на ядрената енергетика в края на юни даде разрешение последните два реактора да продължат работа до есента, след като компанията, която оперира с тях, гарантира въвеждането на допълнителни мерки за безопасност в атомната централа.

За повторното пускане на реакторите според японското законодателство е необходимо решение на местните власти, а повечето префектури се отнасят с опасения към идеята за възобновяване на работата им. След дълги преговори японското правителство обаче успя да се споразумее с управата на префектура Фукуи, където е разположена АЕЦ „Ои“.

След аварията на „Фукушима 1“ в страната на практика всички ядрени електроцентрали спряха работа. От 50 реактора бе възобновена дейността само на два – тези в „Ои“. Четири японски компании-оператори са подали заявка за връщането към живот на още 12 енергоблокове на 6 различни АЕЦ, но засега не е известно дали местните власти ще дадат благословията си за това.

Така третата по големина икономика в света поне за няколко месеца ще остане без производство на атомна енергия, а Япония временно ще се превърне в безядрена държава за втори път след инцидента във Фукушима през март 2011 г.

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *