ЯЙЦАТА С ФИПРОНИЛ СТИГНАЛИ ДО ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ, НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ ТЕЗИ ПАРТИДИ

Yaica bgnes

БАБХ съобщава, че продажбата е преустановена, но все пак бъдете внимателни

Вчера на извънредна пресконференция от МЗХ и БАБХ съобщиха, че са открили яйца с фипронил родно производство. Върху черупките на яйцата има следните номера: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003. Въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг от БАБХ съветват потребителите, които са закупили яйца с горепосочените маркировки да не ги консумират, а да ги върнат обратно в обектите, от които са ги закупили, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

На нарочна пресконференция бе оповестено, че яйцата са произведени в България и са открити при една от засилените проверки, който БАБХ извършва напоследък в склад. Въпреки това част от продукцията е достигнала до магазинната мрежа на големите вериги като Кауфланд, Лидл и Фантастико.

От Фантастико информираха, че са преустановили продажбата незабавно. „Всеки клиент, закупил продуктите на тази фирма от обектите ни, може да ги върне в магазина, от който са закупени, където заплатената за тях сума ще му бъде възстановена“, съобщават от веригата.

Освен яйцата с определен сериен номер, за които се знае, че са с фипронил, Лидл изтегля и всички останали яйца от същия производител. Две са фирмите с негодния продукт – Агробизнес“ АД и „Агроинвест Продукт“ ООД. Серийните номера, за които трябва да внимавате, са: 3BG04001, 1BG04001, 3BG04003.

При проверките във фермите се акцентира върху използваните препарати за дезинфекция и дезинсекция, по отношение употребата на продукти, съдържащи фипронил. Подозренията са, че производителят е пръскал със забранени препарати, съдържащи фипронил. На място във фермите са блокирани 152 000 яйца, в складовете на търговски вериги – 109 000, а в дистрибуционната мрежа – 99 700. Те са били продавани най-вече в две големи вериги в София и околностите, но също и в по-малки обекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *