ЯЗОВИР „СТУДЕНА“ ДОСТИГА МЪРТВИЯ СИ ОБЕМ – ПОД 1/6 ОТ КАПАЦИТЕТА СИ

Studena bgnes

Водният обем на язовир „Студена“ в момента е близо 3,87 млн. куб. м при капацитет 25,5 млн. куб м. Това съобщиха от „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Перник.

В 17.00 часа  в понеделник в кабинета на министър-председателя започна спешно съвещание на всички, които имат отношение към водната криза в Перник. В Министерския съвет са финансовия министър Владислав Горанов, икономическия Емил Караниколов, кметът на Перник Станислав Владимиров. В 17.23 съвещанието завърши. След края му Борисов обяви, че се отпускат спешно 30 милиона лева на община Перник към отпуснатите вече 5 млн. От МВР започват проверки на всички ВиК.

От ВиК Перник посочват, че негови служители извършват ежедневни измервания и наблюдения на водния поток и язовирната стена.

Припомняме, водният режим в Перник и околните населени места беше въведен през ноември, а по-късно беше затегнат допълнително, тъй като се оказа, че предварителните разчети не са точни.

В понеделник стартира аварийният план за водоснабдяване на Перник, който ще бъде изпълнен на четири етапа. Работата по полагането на алтернативния водопровод, дълъг километър, започна днес и ще струва на държавата над 2 млн. лева. Предвижда се да бъде изграден нов магистрален тръбопровод с дължина километър и 200, на стойност 2,2 млн. лв. успоредно на досегашния, през територията на „Стомана Индъстрис“.

Обсъжда се вариант той да заобиколи ТЕЦ-Перник, но тогава ще струва 3 млн. и 100 хил. лв. Днес започна и модернизация на една от двете пречиствателни станции. Целта е да се повиши техният капацитет, за да може да обработват по-замърсена вода, при по-ниски технологични разходи, ако нивото на язовир „Студена“ падне под мъртвия обем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *