ЯЗОВИР „СТУДЕНА“ ВЕЧЕ Е ПЪЛЕН ДО ПОЛОВИНАТА ОТ ОБЕМА СИ

Studena BTA

Пернишкият язовир „Студена“ вече е пълен наполовина, предаде БНР. Във водоема има близо 13.2 милиона кубически метра вода при максимален обем от 25.5 милиона кубически метра. Ако темповете, с които се пълни язовирът продължат, очакванията са в края на май обемът му да достигне 17-18 милиона кубически метра и през лятото въведеният през ноември режим да отпадне.

Благодарение на меката зима от февруари, когато почти бе достигнат санитарният минимум, досега обемът на язовир „Студена“ се е увеличил с над 10 милиона кубически метра.

През втората половина на март режимът в Перник бе облекчен, като водата се спира само нощем. Сега, вода се подава и от язовир „Студена“, и от „Бели Искър“. През вчерашния ден в язовир „Студена“ е отчетен приток от 2551 литра в секунда при разход 302 литра за секунда, заяви управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов.

„Темповете, с които се пълни, ако продължат и през май, ще имаме един почти пълен язовир в края на месеца, което е доста добре. Миналата година на днешната дата обемът е бил 11.6 милиона кубически метра, сега е 13.2 милиона. Така че сме по-добре от миналата година и се надявам тази тенденция да продължи до края на май, за да сме спокойни за лятото и разбира се за цялата година.“ – коментира Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *