ЮНКЕР ЩЕ ИСКА ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ЕС ОТ ПРАВИТЕЛСТВАТА СЛЕД БРЕКЗИТ

Yunker bgnes

Гюнтер Йотингер обяви, че напускането на Великобритания е  отворило дупка от 13 милиарда евро в бюджета на съюза

Решението на Великобритания да се оттегли от ЕС – Брекзит (Brexit), наруши бюджета на ЕС за следващия седемгодишен период от 2021 до 2027 г. Дупката е в размер на 13 милиарда евро годишно. Това заяви еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер на тематичната конференция в Брюксел. Той призова страните от ЕС, европейските предприятия и международните организации да предложат формирането на бъдещ седемгодишен бюджетен план до май 2018 г.

Европейската комисия предлага да се промени системата за формиране на бюджета на ЕС, като се намали времето за бюджетно планиране от седем до пет години. „Трябва да преминем към по-демократичен принцип на формиране на европейския бюджет, заменяйки седемгодишния период с петгодишен. Предлагаме следващият седемгодишен бюджетен план да стане преходен период към новата система на формиране на бюджета“, заяви Йотингер.

Той се мотивира с това. че пет години е и срокът, за който се избира Европейската комисия и Европейския парламент и това ще позволи приемането и изпълняването на бюджета от едни и същи политици, което ще повиши демократичната отчетност и отговорност по бюджетните въпроси.

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер се обяви против сериозното орязване на кохезионния фонд по време на дискусия за многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2020-2026-та година.

Ще трябват още средства във връзка с новата европейска отбранителна политика и за компенсиране на дупката в бюджета след излизането на Великобритания от ЕС, посочи Юнкер. „Нашите британски приятели ще ни напуснат на 30 март 2019-та година и ние трябва да се постараем да намерим необходимите средства, за да реагираме на загубата на значима сума от милиарди евро на един нетен вносител“, каза Юнкер.

Според Юнкер докато някои европейски политики могат да бъдат преразгледани и модернизирани, правителствата от Блока трябва да отделят повече средства за бюджета на ЕС за финансиране на нови области от общ интерес. Следващият бюджет на ЕС трябва да бъде по-голям от досегашното си ниво, което е 1 % от БВП. В следващия многогодишен бюджет може да се заложи на 1,1% след 2020-та.  В момента, бюджетът възлиза на около 963 милиона евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *