ЮНКЕР: ИМА ПРОБИВ В ПРЕГОВОРИТЕ МЕЖДУ БРЮКСЕЛ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЗА БРЕКЗИТ

5906267

Тереза Мей: Великобритания напуска безусловно ЕС

Великобритания и Европейският съюз постигнаха „задоволителен напредък“ по споразумението за „развода“ във връзка с Брекзит, проправяйки пътя двете страни да преминат към следващия етап от преговорите. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел. „Постигнахме пробив. Постигнат е решаващ напредък. Този компромис е резултат от сложни преговори”, каза Юнкер на пресконференция с министър-председателя на Великобритания Тереза Мей в Брюксел.

„Комисията официално реши да препоръча на Европейския съвет, че е постигнат достатъчен напредък по стриктните условия на развода“, изтъкна Юнкер по време на съвместна пресконференция с британския премиер Тереза Мей, като така решението дали действително е постигнат достатъчен напредък в преговорите трябва да бъде взето от 27-те страни членки на ЕС. Юнкер допълни обаче, че много работа остава да бъде свършена.

Британия напуска Европейския съюз без условия, но се стреми към дълбоко партньорство и специални отношения с ЕС в бъдеще, заяви министър-председателката Тереза Мей на пресконференция след срещата си с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в Брюксел. „През 2016 британците заявиха желанието си за напускане на ЕС. Великобритания безусловно напуска общността”, каза Мей в отговор на журналистически въпрос дали у нея не са се появили съмнения, че идеята за Брекзит е погрешна. „Сега Великобритания е насочена към дълбоко партньорство и специални отношения с ЕС. За това е втората фаза на преговорите”, каза Мей.

Тя съобщи и, че постигнатото споразумение предвижда да няма „твърда граница” в Ирландия.

Завършването на първата фаза от преговорите за Брекзит беше оповестено и в официално изявление на Европейската комисия, публикувано днес. Резултатите от преговорите „ще бъдат представени за одобрение на Европейския съвет” на срещата на високо равнище на ЕС на 14 и 15 декември.

В този случай от януари ЕС и Обединеното кралство ще могат да започнат втората фаза от преговорите за базата на бъдещите отношения на партньорство, най-вече в търговската сфера, тъй като с излизането си от ЕС Великобритания трябва да напусне и единния европейски пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *