ЮЖНА КОРЕЯ ОТКРИЛА РАДИОАКТИВНИ ЧАСТИЦИ ВЪВ ВЪЗДУХА СЛЕД ТЕСТА НА ПХЕНЯН

raketa bgnes

Ксенонът е инертен газ, който се среща в природата, радиоактивният му изотоп обаче е само с изкуствен произход, резултат от ядрена реакция

Агенцията по ядрена безопасност на Южна Корея е открила в атмосферата над страната следи от радиоактивния изотоп ксенон-133 след поредното изпитание на КНДР. Това заяви по време на пресконференция в Сеул представителят на службата Чве Чон Бе. „На основата на получените данни е трудно да се каже каква е била точната мощност на взрива и дали е било изпробвано термоядрено или ядрено устройство. Въпреки това можем да кажем с точност, че откритият ксенон-133 има севернокорейски произход“, каза говорителят. По думите му няма опасност за здравето на жителите на Южна Корея или за околната среда.

Ксенонът е инертен газ, който се среща в природата и се използва за осветление. Неговият изотоп обаче има изкуствен произход и се образува при ядрена реакция. През юли Северна Корея проведе две пробни изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети. В началото на септември пък обяви успешно изпитание на термоядрено вещество, което може да бъде използван в качеството на бойна глава.

ТАСС, БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *