ЩОМ ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ РУМЕН РАДЕВ ЩЕ РАЗПУСНЕ ПАРЛАМЕНТА И ЩЕ НАСРОЧИ ИЗБОРИ

radev-bgnes

Бъдещият президент изразява недоумение защо въпросът се повдига дни преди края на живота на това Народно събрание след дългата парламентарна ваканция и два месеца след внасяне на проекта за нови изборни правила

Това заяви самият Румен Радев, който трябва да поеме президентската институция на 22 януари, в писмо до председателя на парламента Цецка Цачева. повод за писмото са спекулациите на ГЕРБ, които поискаха Радев да удължи живота на настоящото народно събрание. Формален мотив за искането е приемането на измененията в изборните правила, с които ГЕРБ бърза. „Всякакви опити да се удължава животът на 43-то Народно събрание под предлог несвършена работа са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд“, се казва в писмото, разпространено от пресофиса на Радев.

„На 11 януари се открива новата парламентарна сесия на 43-то Народно събрание. Още в средата на ноември в парламентарните комисии беше разпределен проект за решение във връзка с проведения на 6 ноември 2016 г. референдум, а по-късно и Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Два месеца по тях нямаше движение. Междувременно народните представители ползваха парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение. Буди недоумение фактът, че темата се съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа“, подчертава Радев.

На 22 януари предстои встъпването в длъжност на новоизбраните президент и вицепрезидент. След това Конституцията ме задължава да извърша действия по назначаването на служебно правителство, разпускане на действащото Народно събрание и определяне дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори. В своето произнасяне от 22 ноември 2016 г. Конституционният съд определя тези действия на президента като „първостепенни и неотложни“. Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели“, се посочва още в писмото.

Радев допълва, че пожелава ползотворна работа на парламента в оставащите дни до разпускането му.

Призивът на ГЕРБ за промяна в изборните правила дойде в последните дни, след като в края на миналата година от партията бяха категорични, че правилата няма да се променят преди изборите напролет. БСП не счита за нужно удължаването на живота на настоящия парламент. Лидерът на партията определи предложението на ГЕРБ като „имитация на работа“ и опит да се яхне популистки желанието за промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *