ЩЕ ПРАВЯТ ПРОВЕРКА В НЗОК ЗАРАДИ РАЗМИНАВАНЕ В ЦИФРИТЕ

Nacheva bgnes

Шефът на надзора на касата опроверга изнесените по-рано данни за дълговете на институцията

На извънредното заседание на Надзорния съвет на институцията бе разгледано има ли разминаване между данните за просрочените задължения на касата към чужди болници, които шефа на НЗОК проф. Плочев е подал, и данните, съобщени от председателя на Надзорния съвет Жени Начева. Нуждата от проверка възникна заради разминаване в сумата „Просрочени задължения“, която проф. Плочев съобщи в парламента -133 млн. лв. дългове към чуждите болници и сумата, посочена от председателя на надзора Жени Начева пред парламентарната здравна комисия от само 7,6 милиона лева.

Министърът на финансите Владислав Горанов е искал обяснение от НЗОК за разминаването между двете суми. Той обаче не счита, че се налага актуализиране на бюджета на касата при положение, че имаме 407 млн. повече.

„Просто Надзорът да седне и да види на кого какво дължи и какво да разплаща с този ресурс. Защо да правим актуализация на бюджет, приет преди 2 месеца?“, запита риторично той.

По повод обвиненията, че шефът на Касата Камен Плочев е бил заплашван, финансовият министър призова: „Да излязат и да кажат кой ги е плашил и с какво“. „В противен случай става малко битова интрига, в която аз не мисля да влизам. Не е това начинът да се координира работата на здравната система с писма до парламентарните групи“, отсече Горанов.

Междувременно зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева опроверга изнесените по-ранно днес от Касата данни за дълговете на институцията към чужди здравни фондове. Начева обяви, че изнесените числа са неверни и е възложена вътрешна проверка по въпроса.

„Числата, посочени в прессъобщението на НЗОК, което беше изнесено днес, не са верни, има съществени разминавания в данните. И във връзка с това сме назначили спешна вътрешна проверка, която ще приключи до  понеделник сутринта и ще установи коректните числа. Освен това сме възложили и анализ и механизъм, който да оптимизира сроковете за обработка на исковете за плащанията“, каза Начева след заседанието, цитирана от „Фокус“.

Тя опроверга и изнесените от шефа на НЗОК Камен Плочев данни за над 660 българи, на които е отказано лечение в чужбина за две години заради дълговете на Касата. По думите ѝ в Касата не е постъпила жалба от нито едно конкретно лице и не е било застрашено лечението на българи в чужбина.

„Това, че има милиони левове задължения не значи, че има проблем или че проблемът не е контролируем. В рамките на тези 73 млн. лв. средства по  бюджета на Касата за 2018 г. може да се реализират европейските плащания към други държави от Европейския съюз, без да има напрежение в съответните осигурителни фондове. Те са осигурени със съответните споразумения за разсрочване на плащанията, които НЗОК е подписала със съответните държави. Така че сумата за 2018 г., която е дължима към други държави, е реалистична, контролируема и изпълнима“, подчерта Начева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *