Ще поиска ли държавата 20 милиона неустойка от Цветан Василев?

Цветан ВасилевСлед 20 септември Агенцията за приватизацията трябва да решава каква част от 20- те милиона лева неустойка следва да поиска от дружеството купувач на ИПК „Родина“. Причината е, че обектът не е съборен въпреки поетия от купувача ангажимент да направи това в рамките на година след сделката.

Сделката за 20 милиона лева между Агенцията за приватизация и дружеството, контролирано от майката на неуспелия шеф на ДАНС Делян Пеевски Ирена Кръстева, собственик на „Нова българска медийна група“, беше финализирана през август 2012 г.

Според приватизационния договор неизпълнението на тази клауза означава неустойка за купувача – „ИПК Родина“ АД, до 20 милиона лева, която е обезпечена с банкова гаранция за същата сума. Тъй като все пак малка част – стъкла и фасадни елементи, е премахната, договорът предвижда частично усвояване на сума, съответстваща на несъборената част. Покупката беше финансирана от Корпоративна търговска банка с мажоритарен собственик Цветан Василев, банката е, също така, издател на гаранцията пред АП.

Много е възможно, държавата дори да прибере от Корпоративна търговска банка няколко милиона за неустойка, да ги върне пак в Корпоративна търговска банка – тъй като там са депозирани 54% от парите на държавните дружества.

Цветан Василев и Делян Пеевски са изключително близки с Ахмед Доган и Сергей Станишев; смята се, че банкерът е финансирал щедро предизборната кампания на Волен Сидеров; вътрешният министър е също зависим от мустакатия финансист, често сравняван с чалгаджията Милко Калайджиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *