ШОФЬОР НА КУЛАТА: ТУК НЕ СЕ БОРЯТ С КОНТРАБАНДАТА, А СЕ БОРЯТ ДА НЕ ГИ ПОДМИНЕ КОНТРАБАНДАТА

Kulata bgnes

Соня Колтуклиева: Ако не са медиите,опашките ще са от София до Кулата

Соня Колтуклиева написа във Фейсбук: Нацията пак се раздели: на такива,които са попаднали в задръстванията на Кулата и на такива,които се подиграват на попадналите в задръстванията на Кулата.
Ето и моят скромен принос по злободневната тема:
Минавам тази граница от години и по много пъти в годината. Как пък не въведоха някакъв ред?! Когато има 5 коли на ГКПП-то,само хвърлят по един поглед и те пропускат. Като се подредят 50 коли – започват ръчно да вкарват данните от личните документи в старите компютри с лоша интернет връзка, просто нямат електронен четец като на летищата. Попитах един полицай защо се бавят толкова – той ми вика: по норматив ми се дават минимум 15 минути за обработка на един документ за самоличност. А сега де?!
Знаете ли колко често стават опашки,защото „системата не работи“?! Че инвестирайте в тази система,де! Знаете ли колко често граничните полицаи люпят семки и дробят клюки,защото така им е кеф?! При смяната на смените се влачат поне един час… Да не ви казвам колко са груби и арогантни, дори.
Няма отбивка по магистралата преди Кулата,която да ти позволи да се върнеш,ако не искаш да чакаш – като в менгеме си.
Гръцките митничари си създават свой  „ред“: пропускат гръцките коли с предимство. Нашите седят по трима-четирима в кабинката,един няма да излезе да въведе някакъв нормален ред.
Ако не стане такова ваканционно стълпотворение на границата – медиите изобщо няма да обърнат внимание. А всеки ден от години така е с тировете: опашки,нерви,загуба на пари,фалити на малки фирми. На кой му пука?!
Безкрайни и бавни проверки… Както казва един шофьор: те не се борят с контрабандата,борят се да не ги подмине контрабандата.
На онези,които смятат репортажите от граничния хаос за прекалени,ще ви кажа – ако не са медиите да вдигнат шум: опашките ще са не от Сандански до Кулата, а от София до Кулата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *