ШОК! Станишев раздал 2,2 млн. лв. бонуси на чиновниците в МС

Сергей СтанишевБлизо 2,2 млн. лв бонуси е раздал кабинетът „Станишев” на чиновници в Министерския съвет за последната година и половина от мандата си. Това показва одит на Сметната палата за харчовете на предишното правителство от 2008 г. до края на юли 2009 г.  По-голямата част от сумата е предоставена като стимули на чиновниците през 2008 г. – близо 1,76 млн. лв.

Почти половината от тях обаче били преведени скрито като са отчетени като заплати вместо като допълнително материално стимулиране, посочват националните одитори.

За сравнение, за миналата година сегашният кабинет „Борисов” е изплатил на всичките около 400 служители в Министерския съвет по-малко от 250 хил. лв.

Според одита на Сметната палата кабинетът Станишев е прахосвал средно на ден по 2300 лв., за да черпи с кафе и бонбони гостите си, както и за други представителни разходи.

Общо за първата проверявана година били отчетени разходи от 590 555 лв. по това перо. През следващата година Сергей Станишев и компания успели да свият парите за посрещане на гости до малко под 250 000 лв. Така през 2009-а за представителни разходи отивали вече по 1600 лв. на ден, пресметнали одиторите.

Проверката показва, че самото планиране на бюджета на МС е правено грешно, като били заложени нереални разчети. Това довело до 53 корекции в хазната на кабинета през 2008 г. и още 16 през 2009 г. „Допуска се нарушаване на бюджетната дисциплина при разходване на средствата”, констатират хората на Валери Димитров. От Министерския съвет погазили правилата и като не отчитали  приходите от  продажбите в барчетата в сградата на кабинета.

Разминавания от почти милион имало също в отчета на предишния кабинет за 2008 г. заради несметнати суми по оперативна програма „Административен капацитет”. Представеният баланс не е достоверен с 914 077 лв., конкретизират одиторите.

Най-съществени нарушения са отчетени при провеждането на обществени поръчки. Няколко от търговете дори са изпратени на прокуратурата за щателна проверка.

Одиторите обаче оставят скрита информацията по тях, тъй като нямат право да изнасят данни преди проверката на магистратите. При някои от търговете е извършвано пълно авансово плащане, преди дори да е сключен самият договор за изпълнение, посочват в доклада си от Сметната палата. В нарушение на законите са сключвани и договори, преди да изтече срокът за обжалване от загубилите кандидати. В едно от обявленията за обществени поръчки за гориво пък била предвидена доставка на бензин А-92Н, какъвто не се доставял на българския пазар.

От проверката става ясно още, че близо 7 млн. лв. са хвърлени на вятъра по възложени услуги, които така и не били изпълнени от доставчиците. Общата сума по просрочени договори пък надхвърля 26 млн. лв. Най-фрапиращ е случаят с изграждане на кабелно трасе, за което на изпълнителя били преведени авансово 10 млн. лв. В края на одитирания период неизпълнените договори били за половината от сумата. Администрацията възложила същата поръчка и на друга фирма, на която били платени авансово 10 млн. лв.

Одиторите са категорични, че с възложените услуги не са били защитени финансовите интереси на Министерския съвет, като по бюджета му не са постъпвали приходи от неустойки от неизпълнените договори.

В заключение експертите от Сметната палата изразяват съмнения към достоверността и пълнотата на представената от предишния кабинет финансова и нефинансова информация.

Бившата социална министърка Емилия Масларова е била сред най-големите туристи на кабинета „Станишев”. Това показва одит на Сметната палата за приходите и разходите на предишното правителство за периода от началото на 2008 г.  до края на юли 2009 г. За работните си екскурзии в чужбина за двете години тя похарчила 83 506 лв. и  надминала дори тогавашния министър по европейските въпроси Гергана Грънчарова, която изразходвала близо 59 000 лв.

Сред дестинациите на екссоциалната министърка са Виетнам, където останала 8 дни, по седем дни в Япония и Чили, както и четиридневно посещение в Корея, което коствало 18 150 лв.

Масларова все пак не успяла да мине по екскурзии колегата си Ивайло Калфин, който се занимаваше с външнополитическите въпроси на кабинета и пътувал за близо 175 хил. лв.

Одитът на Сметната палата обаче показва, че някои от министрите правели шашми, като отчитали разходи за пътувания, въпреки че екскурзиите им били по чужда покана. Освен това цената на самолетните билети за една и съща дестинация варирала в широки граници.

С апетитна замяна се облажил един от служителите на Министерския съвет по времето на кабинета „Станишев”, показва проверка на Сметната палата за харчовете на експравителството за 2008 г. и първите седем месеца на 2009 г. Чиновникът получил ведомствен апартамент в столичния квартал „Младост 2” с площ от 95 кв.м, колкото е едно тристайно жилище. Имотът бил оценен за 62 520 лв. В замяна той се отказал гарсониера от 45 квадрата в квартал „Красна поляна”. За да се „изравни4 сделката, осъществена дни преди смяната на властта, служителят внесъл в хазната на МС 1069 лв.

Според одита на Сметната палата по времето на Сергей Станишев в половината от жилищата на кабинета се били намърдали хора, които не са служители на ведомството. Голяма част от апартаментите се ползвали при неактуализирани наемни цени. През юли 2009 г. бил направен опит за решаване на проблемите с жилищния фонд, но той останал неуспешен.

Източник: monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *