Шок и ужас в „Корпоративна банка“! Хората си теглят депозитите

КТБОпашка от клиенти в трезора на Цветан Василев, хората масово теглят парите си.

Паника цари в централния офис на „Корпоративна банка“ на площад „Гарибалди“ в центъра на София, видя репортер на „Инфонюз“. От сутринта в банката се извива опашка от клиенти, които теглят парите си. Суматохата е видима дори отвън, макар охраната на трезора умело да се стреми да пренасочва клиентите към гишетата, за да не се струпват хора на улицата.

Инкасо автомобили през 30-40 минути носят чували с пари, които чевръсто се разтоварват от костюмирани охранители. Пред гишетата са се струпали даже топ клиенти на банката, които са паркирали лъскави лимузини около централния офис на „Корпоративна банка“ и търпеливо чакат да бъдат обслужени.

Масовото теглене на пари от банката се дължи на разследването срещу Цветан Василев за поръчителство на убийство на Делян Пеевски. Миналия петък късно вечерта полицията арестува трима мъже от близкото обкръжение на банкера и ги обвини в подготовка за убийство на депутатът от ДПС. Паралелно с това тръгна мълва, че Цветан Василев спешно е търсил нови финансови ресурси за „Корпоративна банка“ от Русия – около 600 милиона евро, с които да стабилизира трезора. През уикенда седмичника „Капитал“ публикува разследване, в което се твърди, че през последните години Цветан Василев е направил доста неразумни инвестиции в бизнеси, свързани със самия него.

За да попълва капиталовите си нужди, Василев се принудил да прибягва до недодялани операции като тази да продаде на свързана с него фирма сградата на банката на площад „Гарибалди“ за 4400 евро на кв.м с кредит от самата банка. „Печалбата от сделката в размер на 16.5 млн. лева беше отчетена като собствен капитал в края на 2013. С тази операция КТБ едва-едва прескочи прага на минимално изискуемата капиталова адекватност от 12%.“, пише „Капитал“.

Корпоративна банкаОт Корпоративна търговска банка разпространиха официално съобщение, с което обясняват опашката пред централния офис във Варна:

Информираме Ви, че поради проливните дъждове вчера, 16 юни 2014 г., и поради запушване на колектор на градската канализация в гр. Варна, в ранните часове на вчерашния ден офисът на Финансов център Варна на Корпоративна търговска банка АД се наводни. По тази причина беше временно преустановена нормалната работа на офиса. Като изразяваме нашата огромна благодарност за бързата намеса на Гражданска защита – Варна и ВиК Варна, помолихме всички, които не успяхме да обслужим във вчерашния ден, за извинение, и същевременно уведомяваме всички граждани и клиенти на банката, че Финансов център Варна на КТБ АД ще работи днес, 17 юни 2014 г. – вторник, и утре, 18 юни 2014 г. – сряда, с удължено работно време от 8.30 часа, през целия ден, докато бъдат обслужени всички клиенти за деня.

2 коментара по “Шок и ужас в „Корпоративна банка“! Хората си теглят депозитите

  1. Подвеждаща информация има в тази статия.

    Защо показвате снимка от варненския клон на банката, който беше наводнен, а в статията пишете за софийски клон, без да уточнявате, е снимката с голямата опашка е от Варна и причината за тази опашка беше наводнението, заради което много хора не успяха да си свършат работата и се наложи да ходят на следващия ден?

    Днес, 18 юни, ходих в банката и опашка нямаше, обслужиха ме нормално.

  2. Забравих да уточня – ходих във варненския клон на банката, показан на снимката по-горе (където клиентите чакат пред вратата на банката).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *