ШЕФЪТ НА ВОЕННАТА АВИАЦИЯ ИЗНЕНАДВАЩО ПОДАДЕ ОСТАВКА, СЛЕД РАЗГОВОР С БОРИСОВ Я ОТТЕГЛИ

Rumen Radev VVS BGNES

Генерал-майор Румен Радев подаде оставка заради тежкото състояние на българската бойна авиация, липсата на техника, разредените полети и невъзможността да осигури кариерното развитие и безопасността на подчинените си.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев е подал оставка. Тя е депозирана в Министерството на отбраната. Мотивите му са : непоследователна политика за стабилизиране на бойната авиация. Той заяви, че състоянието на бойната ни авиация е изключително тежко и не се заделят обещаните средства за неговото подобряване. Ресурса на бойните ни самолети МИГ-29 изтича и скоро няма да са пригодни за полети. Пари за нови не са заделени, като най-скоро след три години биха могли да се купят нови. Полша заяви, че може да реновира нашите самолети, но преговорите все още са в ход, а работата ще отнеме около 2 години. На практика се очертава възможност България да остане без бойна авиация за около 2 години.

На този фон поради липса на пари за гориво полетите на пилотите се разреждат все повече, което според главнокомандващия създава предпоставки за сериозни инциденти във въздуха. Той допълни, че за него е невъзможно да гарантира кариерното развитие, живота и здравето на своите подчинени и за това подава оставка. Няколко часа по-късно обаче, след разговор с премиера Бойко Борисов, генерал Радев оттегли оставката си и заяви категорично, че тя не е била политическа, а чисто професионална. Обявено бе, че за следващата година в бюджета ще бъдат заделени с 80 милиона луева повече, за да се посрещнат най-неотложните нужди на бойната авиация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *