ШЕФЪТ НА ВВС ПОДАДЕ ОСТАВКА – НЕДОВОЛЕН, ЧЕ ЧУЖДИ СЛУЖБИ ЩЕ ОХРАНЯВАТ НЕБЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Rumen Radev bgnes

Ген. Румен Радев е спряган за кандидат на левицата за президентските избори

Командирът на военновъздушните ни сили генерал-майор Румен Радев е подал рапорт за напускане на армията и рапорт за пенсиониране.

Първоначално информацията не бе потвърдена официално. По-късно от Министерството на отбраната съобщиха, че е постъпил рапорт от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев за освобождаване от военна служба на основание чл. 169 от Закона за отбраната и въоръжените сили на България поради придобито право на пенсия.

Рапортът ще бъде разгледан съгласно законно установените процедури, допълват от ведомството.

Като мотив за оставката си, Радев е посочил концепция, според която българското въздушно пространство ще се охранява от чужда държава срещу заплащане. Концепцията за съвместен Air Policing е внесена в Съюзното командване по операциите на НАТО. Въпреки че Радев е отказал да подпише документа, той е утвърден от министъра на отбраната. Междувременно от БСП обявиха, че ген. Румен Радев е от възможните кандидатури на социалистите за президент.

На 1 октомври 2015 година ген.-майор Радев подаде оставка, като тогава тя бе свързана с несъгласие с водената от Министерството на отбраната политика по отношение на бойната авиация. След спешна среща с премиера Бойко Борисов обаче Радев изтегли рапорта си за напускане, а правителството отпусна целево 80 милиона лева за ВВС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *