Шефката на Курило: При нас има 6-7 души, убивали хора

Цветослава ГълъбоваВ Закона за здравето се предвижда лечение против волята единствено и само за пациенти с психични заболявания. Дори СПИН и туберкулоза се лекуват само доброволно. Едва 6% от психиатричните пациенти извършват тежки противоправни деяния. От тези 6% по-малко от половината се базират на психичното заболяване. Останалите се извършват заради тежката социална дезадаптация – те са отхвърлени, в дъното са на социалната стълбица. Това обясни д-р Цветослава Гълъбова, директор на психиатричната болницата “Свети Иван Рилски”, известна като лудницата в Курило.“До 2000 година изписването на безплатни медикаменти беше обвързано с воденето на отчет. След 2000 година, когато влезе в сила Законът за здравното осигуряване, изписването се обвърза със здравния статус”, каза тя пред Нова телевизия. Според нея тази промяна е била грешка. Регистрацията и наблюдението са различни неща. Регистърът трябва да обхваща тежките психични болести, които могат да станат причина за опасно поведение.

Това за болести като шизофрения, биполярна болест, някои органични психози, т.е. състояния със симптоми като лудост, халюцинации, припознавания. “Ние ги пускаме, когато има основание за това. Когато състоянието позволява. Пускаме тези, които можем да пуснем и има къде да отидат”, обясни Гълъбова.

Сериозен проблем има с настойниците на психично болните. Когато това са родителите, те наистина полагат грижи за тях. Когато става въпрос за братя, сестри, братовчеди и други роднини, те често стават настойници заради облагите – най-често ползване на имот.

Според Гълъбова регистър за тези болни трябва да има, за да могат да бъдат планирани здравните разходи. “Сериозните психични болести не нарастват като брой пациенти. Би следвало да имаме представа колко болни ще има през следващите години. Държавата трябва да има представа какви пари трябва да отдели, добави тя.

“По отношение на тежките психични болести сме еднакво болни всички”, заяви тя във връзка със статистките за броя болни по света. “Ние като че ли сме по-болни от невротичните разстройства. Това са състояния, които основно се лекуват извън болница. Разполагаме с целия набор медикаменти, които го има по света”, каза тя за българските пациенти.

Д-р Гълъбова настоява терминът “диспансеризация” да се забрави. Остарялата представа за лудница трябва да отиде в историята.

В момента в Курило има пациенти с “противоправни деяния”. За тях не се използва този термин, а “престъпления”. Това са пациенти, които или има опасност да извършат или са извършили тежко деяния.

В момента там има 6-7 такива болни с много тежки прояви. Те са убивали хора.

“Ние ги разбираме, близките, защо не искат да ги вземат вкъщи”, заяви Гълъбова и добави, че никой от техните настойници не иска да се грижи за тях.

Решението на проблема, според нея е създаване на дневни центрове, програми за психосоциална рехабилитация, и посещение на всякакви терапии. В момента, когато някой психично болен бъде върнат в средата си, той по цял ден стои без работа и няма с какво да се занимава.

Модерната психиатрия казва, че те трябва да се пускат навън. Част от решението е програмата за психично здраве, която съдържа много добри неща, но много скъпи, посочи Гълъбова. Реформата трябва да започне, въпреки че ще отнеме 8-10 години, добави тя.

Целта на лечението е пациентите да водят независим живот в общността.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *