Шведската компания Volvo разработва магнитна магистрала

Магнитно шосеШведската компания Volvo обяви, че е приключила успешно изпитания на нова технология, която ще опрости неимоверно бъдещите системи от типа „автопилот“ в определянето на местоположението на автомобила в пространството. Проектът е финансиран от шведското Министерство на транспорта и предвижда вграждането на магнити в пътната настилка.

Специално за тестовете на полигон на Volvo недалеч от Гьотеборг е построена отсечка с дължина 100 метра, предават от fakti.bg. На дълбочина 200 мм под асфалта са били разположени кръгли феритови магнити с размер 40х15 мм, а в автомобил са били монтирани специални датчици.

Според инженерите на Volvo за разлика от видеокамерите и GPS навигациите магнитното шосе не се влияе от лоши атмосферни условия или други смущения. Това прави технологията изключително надеждна, ефективна и относително евтина за използване в комбинация със системите за автономно управление на автомобили.

Вградените в асфалта магнити създават невидими „релси“, които позволяват на електрониката да определя местоположението на колата с точност под 10 см. Системата е тествана при различни скорости и резултатите са повече от окуражаващи.

Следващата фаза от изпитанията трябва да се състои в реални пътни условия. През следващите 3 години Volvo ще пусне по улиците на Гьотеборг 100 тестови коли с автопилоти. Системите за автономно управление ще бъдат тествани по 50-километрови маршрути, включително в най-разнообразни условия от магистрала до градско задръстване.

В рамките на същия проект ще бъдат изпробвани и системи за напълно автоматизирано паркиране, което не изисква никаква намеса от страна на водача. Volvo гони амбициозен план, според който през 2020 г. автомобилите на марката вече няма да катастрофират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *