Човек на олигарсите Гергови начело на туризма

Бранимир БотевНовият заместник-министър на туризма Бранимир Ботев е сисегашният шеф на винарска изба „Розова долина“ АД – Карлово. Името на поредния избраник на премиера Пламен Орешарски – Бранимир Ботев, се свързва с БСП и с пловдивския лидер на социалистите Георги Гергов. От 2000 г. насам Ботев активно, но неофициално, участва в подготовката и провеждането на всички предизборни кампании на червените в Карловския регион. Политическите стратегии в Подбалкана се реализарат на базата на неговите идеи.

В биографията на Бранимир Ботев личи тънката червена нишка,свързваща го с Русия и с почетния консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, председател на Областното ръководство на БСП.

От 2012 г.Бранимир Ботев е член на УС на сдружението „Деловая Россия“. Според последната актуализация в Агенцията по вписванията, от 16 януари 2013 г. Бранимир Ботев е и член на УС на Националния борд по туризъм, оглавяван от рекламния бос Красимир Гергов (Българска голф асоциация), който наследи на този пост Георги Гергов. В организацията влизат: Георги Гергов („Слънчев ден“ АД), Младен Мутафчийски („Селена холдинг“), Калин Пешов („Главболгарстрой Холдинг“), Георги Велчев („Сигма Кепитъл“), Васил Иванов – Лучано („Васил Иванов – Лучано“ ООД), Марин Митев (ТИМ,„Св. Св. Константин и Елена Холдинг“ АД) и още 12 видни туристически босове, опериращи на българския пазар. Изпълнителен директор на организацията е Поли Карастоянова, известна като любовница на Пламен Моллов, бивш председател на ПГ на НДСВ и приближен на Георги Гергов. Тя започва кариета си в туристическия сектор в „Международен панаир – Пловдив“ АД, но е принудена да напусне скоропостижно след бурен семеен скандал между Вили и Георги Гергови, заради попълзновенията й към милионера. За компенсация е лансирана в големия туристически бизнес. Карастоянова беше кандидат-депутат от партията на Слави Бинев, която претърпя пълен провал на изборите. Тъкмо тя е предложила Бранимир Ботев за шеф на държавната администрация по туризма на среща на бранша с Пламен Орешарски. Това предизвикало буря от недоволство, та трябвало грешката да бъде поправена с бързи маневри на Красимир Гергов,Георги Велчев и Георги Гергов. Някои ит сдруженията са се разделили надве : по-едрите собственици са подкрепили Бранимир Ботев, а голяма част от по-дребните собственици  – Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците – Слънчев бряг. Тя самата се отказала от надпреварата, защото смятала този кабинет за обречен. Буря от недоволство в туристическия бранш предизвикало предложението за Славка Бозукова, направено от банкерката Петя Славова, която е в близки бизнес-отношения с Цветан Василев, финансов благодетел на тройната коалиция БСП-ДПС-Атака.

Бранимир Ботев е завършил „Социология“ с профил „Социално управление“ в Софийския университет. През 1987 г. е бил генерален директор на Института по маркетинг. Преди това е бил съветник по управление на министъра на леката промишленост, както и управител на Българо-германското търговско дружество „ИБИКО“.

С назначаването на Бранимир Ботев за зам.-министър на туризма остава открит въпроса къде ще бъде офисът му. През 2012 г. туризмът беше преместен в Пловдив, но след като Пламен Орешарски оглави правителството се заговори за връщането на администрацията в столицата. Определянето на Ботев за вице по туризма може и да означава, че Георги Гергов е надделял и иска секторът да остане в неговия град.

Няма съмнение, че милионите за реклама на българския туризъм ше попаднат в ръцете на Красимир Гергов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *