Човек на ДПС ще ни представлява в Асамблеята на НАТО

ПарламентМнозинството в парламента избра Четин Казак (брат на евродепутата Метин Казак) от ДПС за председател на постоянната делегация на НС в Парламентарната асамблея на НАТО.

Това взриви депутатите от ГЕРБ, които имаха своя номинация за поста – Доброслав Димитров, но тя бе отхвърлена. След този избор депутатите на Бойко Борисов напуснаха пленарната зала.

„ДПС има исторически и съществени заслуги за членството на България в НАТО и затова ще бъде избран председател на тази парламентарна делегация от ДПС“,  заяви от парламентарната трибуна депутатът от движението Йордан Цонев.

Преди да бъде гласуван шефския пост на Четин Казак, Велчев поиска поименна проверка на кворума и веднага след това депутатите от ГЕРБ се втурнаха да излизат от залата. Зам.-председателят на НС Мая Манолова започна поименната проверка, отбелязвайки всеки видян депутат от ГЕРБ. В крайна сметка се оказа, че има кворум и Четин Казак беше избран за председател на делегацията.

По този повод народният представител от ГЕРБ коментира, че между лидерите на новата тройна коалиция БСП-ДПС -„Атака“ има „тайни договорки“ и нищо не зависи от най-голямата група – тази на ГЕРБ.

„Чувстваме се като кукли на конци, седим в залата и като независими – нищо не зависи от нас”, каза Красимир Велчев.

Колегата му Александър Ненков допълни, че изборът е поредното свидетелство на това как „Атака” подкрепят решенията на ДПС и е израз на „поредното шизофренно поведение от страна на управляващото мнозинство”.

„Ние виждаме, че нищо не можем да направим, че от най-голямата парламентарна група нищо не зависи в пленарната зала, не може на принципа на пазарлъци и договорки всичко предварително да е решено“, коментира на брифинг Красимир Велчев от ГЕРБ и допълни:

„Предложихме да имаме председател само в делегацията в Парламентарната асамблея на НАТО. В тази делегация имаме трима членове и съвсем логично е председател на тази делегация да е от ГЕРБ, но това не се случи, отхвърли се и предложението председателите да се сменят на ротационен принцип“, коментира още Велчев.

Той обясни, че от ГЕРБ ще напускат залата всеки път, когато виждат, че тяхното присъствие е безпредметно и че от тях нищо не зависи.

Атанас Мерджанов от БСП обаче отрече договорка с „Атака“ за гласуването и напомни, че ГЕРБ са отсъствали от парламента близо два месеца и едва сега са се сетили да предлагат своите представители.

Източник: faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *