ЧЕСТИТА КОЛЕДА!

svesht-bgnes

Тази година празника съвпада с еврейската Ханука

Това е един от най-големите църковни празници, с който се отбелязва рождеството на Спасителя Исус Христос. Божият син е роден преди повече от 2000 години в град Витлеем, провинция Юдея. В мига на рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога-син.

Коледа българите празнуват три дни. Празникът е продължение на празника Бъдни вечер – последния ден от великите пости. По традиция в деня на Рождество Христово се коли прасе. След дългите коледни пости подир черква се вкусва от коледната жертва – прасето. Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година.

Тази година Рождество Христово съвпада с началото на големия еврейски празник Ханука, който ще продължи до 1 януари. Празникът на Светлината е символ на героичната победа на макабейците в борбата им с елините. В продължение на 8 дни до 1 януари 2017 г. във всички синагоги и във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник – ханукия. Пали се една основна свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване. С шамаша се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника. В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства.

Традиционният поздрав за празника е „Хаг Ханука Самеах!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *