ЧЕСТВАМЕ СВЕТИ СПИРИДОН И ДЕНЯ НА МАЙСТОРА

Sveti Spiridon

На 12 декември православната църква чества свети Спиридон, епископ Тримитунтски

Църквата почита днес Св. Спиридон Чудотворец, покровител на занаятчиите. Имен ден празнуват Спиро, Спиридон, Дарина и Дария. „Спиридон“ е гръцко име, означава „дарено зърно“. Добре е на този ден имениците да се сдобият с нови обувки, според народното поверие.

Свети Спиридон е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея. Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци. Излекувал император Констанций II от тежка болест. Починал около 350 г. Вярва се, че мощите му, които се пазят на остров Корфу, извършват чудеса. В старинния храм „Св. Петка“ в София има пантофка на светеца, осветена до неговите свети мощи на остров Корфу.

В България свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите – обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и др. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите. Народът вярва, че св. Спиридон е лечителят на рани, порязване, обриви и пъпки (струпки), екземи и в негова чест се месят колачи – питки, кравайчета, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома. Не само болести лекувал, но и при суша дъжд измолвал, при киша спирал валежа. Там, където го имат за покровител на конете, жените раздават рано сутринта обреден хляб за здравето на животните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *