ЧАСОВИ ПОЯС ЗА ГЛАСУВАНЕ НА КАРАНТИНИРАНИ И ПОВЕЧЕ ПОДВИЖНИ ИЗБИРАТЕЛНИ СЕКЦИИ, ПРЕДЛАГА ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ ДОНЧЕВ

dONCHEV PCMS

В рамките на два месеца, според него, не може да бъде организирано гласуването по пощата

Няма лош дебат по повод правилата, по които се осъществява демокрацията. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на срещата на президента Румен Радев с представители на ГЕРБ по повод насрочване на дата на предстоящите избори в условията на пандемия.

Основната тема, според него, би трябвало да са неизбежните промени в изборния кодекс по отношение на това как ще гласуват болните или карантинираните.

„Анализи и разговори за провеждането на изборите текат още от края на миналата година. Направили сме анализ за случващото се в други държави”, каза вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от Новини.бг.

В рамките на два месеца, според него, не може да бъде организирано гласуването по пощата.

„Най-лошият вариант е да имаме изборен резултат, който по една или друга причина не се приема с доверие от българските граждани”, категоричен бе Дончев.

Дончев изброи кои според него са неприемливите начини на гласуване – с посредник, гласуване от автомобила, гласуване на открито.

Два варианта според Дончев са приемливите – часови пояс за карантинираните или да се разшири обхвата на подвижните избирателни секции. Според него първият вариант е малко рискован, а за втория вариант е необходима съвсем малка промяна в Изборния кодекс. На ден 35-50 адреса може да обслужва една подвижна избирателна секция, каза Томислав Дончев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *