ЧАКА НИ ШОКОВО ПОСКЪПВАНЕ НА ВСИЧКИ СТОКИ ЗАРАДИ СКЪПИЯ ПРОМИШЛЕН ТОК

Electricity and wire

В последните дни на свободния пазар цената за мегаватчас се повиши двойно и тройно

Шоково поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса, прогнозират производители. През последните дни енергията за индустрията поскъпна няколко пъти. В момента цените на тока на българската енергийна борса са полудели. Някои от търговците на ток вече предоговарят условията за доставка с индустриалните си клиенти като от Нова година цените скачат двойно и тройно.

Дружества  от няколко района в страната обявиха през седмицата, че ще ограничат производството си заради високите цени на електроенергията. От сътресенията първоначално се оплакаха предприятия от металургичната сфера, хранителната индустрия, както и тези, свързани с ремонтни дейности Според предприемачите от средно 89 лв/мвтч през ноември  цената на тока на енергийния пазар е достигнала в началото на декември до над 200 лв/мвтч в пиковите часове. Основната причина се оказа липсата на различни доставчици на ток. В момента електроенергия предоставят единствено ТЕЦ „Марица Изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“, като идеята е след Нова година и ВЕИ производителите да се включат.

Всяка стотинка отгоре върху цената на промишления ток ще е удар за бизнеса, категорични са преработватели и производители. Още в началото на годината бизнесът предупреди за драстичен скок в цената на тока, който използва,  с между 30 и 65%. Прогнозира се  поскъпване на основните храни и стоки, които купуваме с между 5 и 10% при крайния продукт.

Най-сериозно ударът ще усети от производителите на хляб. Всеки процент отгоре в цената на тока веднага се усеща по веригата в пекарните. От забъркването на тестото, през втасването, до изпичането на хляба.

По-високите разходи вече пресмятат и месопреработвателите. Между 13 и 15 % от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока, изчисляват от бранша. „Увеличение при колбасите би имало с около 5 % от крайната цена. Ако кажем, че един колбас струва 10 лв, то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки”, допълни Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите. „Нашият цикъл е непрекъснат. Ние сме принудени да продаваме дори и на загуба. В момента цените в сектора са такива, че продаваме под себестойност”, заяви собственикът на свинекоплекс Вихрен Димитров.

При млечните продукти най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека. Тъй като там отива най-много енергия, пресмятат преработвателите.

Така, при шоковото поскъпването при тока на свободния пазар, сметката ще плати в крайна сметка потребителят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *