ЧАВУШОГЛУ: ТУРЦИЯ ЩЕ БИЕ „ОСМАНСКИ ШУТ“ НА ЕВРОПА

Chavushoglu bgnes

Турският външен министър заяви, че страната му знае как да управлява Европа

Предстоящият референдум за президентска република щял да докаже това, допълни Мевлют Чавушоглу в речта си на церемонията за откриването на мост в Анталия. Той заяви още, че ако не паднат визите, пада споразумението за мигрантите.

Турският външен министър коментира и напрежението между Анкара и някои европейски държави. Според него тези страни водят кампания срещу исканата от Анкара подкрепа за конституционния референдум от турската диаспора, но на 16 април тя с гласа си ще даде най-хубавия отговор на тази арогантност. „Ще им бием „османски шут“, каза министърът, цитиран от БГНЕС. „Ако се налага, ще пасем кози из планините, но ако потрябва, ще дадем уроци на Европа, ние знаем как става това. Необходимо е да се премахват всички пречки пред хората, животът им трябва да бъде улеснен, каза още министърът. Ако ЕС не изпълни ангажимента си за либерализирането на визовия режим, имаме три взаимно-свързани споразумения, едното е за реадмисия на бежанците и мигрантите, но всички могат да отпаднат. И това не е нито заплаха, нито блъф, заяви Чавушоглу.

„Колкото пъти сме започвали преговорите за членството ни в ЕС и независимо от броя на подписаните споразумения, най-старите страни-членки като Франция и Германия се държат сякаш съюзът е създаден за тях и сме свидетели на сериозния им отпор срещу присъединяването на Турция”, коментира външният министър.

Същевременно президентът Реджеп Ердоган призова турците в Европа да правят по 5, а не само по 3 деца.

„Образовайте децата си в най-добрите училища, заселвайте се в най-добрите райони, живейте в най-хубавите къщи и карайте най-добрите коли – вие сте бъдещето на Европа”, заяви Ердоган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *