ЦИПРАС ТЪРСИ ПОДКРЕПА ОТ ТРЪМП В СПОРА ЗА ИМЕТО НА МАКЕДОНИЯ

Zaev bgnees

Груевски: Заев ще решава спора за името в полза на Гърция

Гръцкият премиер Алексис Ципрас смята да постави спора с Македония за името на предстоящата си среща във Вашингтон с американския президент Доналд Тръмп. Това стана ясно от съобщения на гръцки медии. Ципрас ще посети Вашингтон пред втората половина на октомври, като датата ще бъде уточнена следващите дни, очаква се тя бъде обявена в официално съобщение на Белия дом.

Според изданието realnews.gr Ципрас ще „иска да се намали натиска за разрешаване на въпроса за името на Скопие, ако македонските власти не се откажат от иредентизма“. Иредентизмът е движение за анексиране на чужди територии към предполагаемата еднонационална държава или към държавата майка. Иредентизмът е сходен с национализма и сепаратизма. Според сайта Ципрас ще иска да получи от Тръмп и подкрепа за разрешаването на „открити въпроси в региона“, като кипърския въпрос и напрежението в Егейско море.

Зоран Заев дойде на власт, за да разреши спора с името, както иска Гърция, той чака да минат местните избори за започване на преговорите. Това заяви в интервю за телевизия Сител лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. „Цялата операция по смяната на властта бе извършена за разрешаване на спора за името в интерес на Гърция. Това вече го знаят всички, не само в Македония, но и в цяла Европа, чака се само да приключат местните избори и да започнат конкретните преговори“, каза предишният премиер Груевски.

За предстоящия местен вот той подчерта, че не очаква да бъде честен, след като кандидатите на партията му са заплашвани, а по време на предизборната кампания полицията ще бъде поставена в служба на управляващите. Груевски добави още, че след изборите за местни органи на властта ВМРО-ДПМНЕ ще иска предсрочни парламентарни избори.
БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *