ЦИК РЕГИСТРИРА ПАРТИИТЕ ОКОЛО АБВ ПОД ИМЕТО „КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ“

ABV abv

БСП ще обжалва регистрацията, името било патентовано от „Позитано“ 20

ЦИК регистрира „Коалиция за България“, в която е партията на Георги Първанов АБВ, за участие в евроизборите, въпреки протеста на БСП за името. БСП ще обжалва във Върховния административен съд (ВАС) решението за регистрация.

„ЦИК трябва да се съобрази с изложените аргументи и българското законодателство и не трябва да допуска до регистрация коалиция от партии с наименование Коалиция за България за участие в изборите за членове на Европейския парламент през май 2019 г., заявиха социалистите.

Лидерът Корнелия Нинова обяви: Когато си бил президент на държавата и си стоял на парадния вход, да се опитваш да се върнеш в политиката през задния, като крадеш името на собствената си партия, за да помогнеш на опонентите й – по-голямо унижение за Георги Първанов едва ли може да има.

„Наименованието на коалицията, представила заявление за регистрация, не повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по Закона за политическите партии, до датата на обнародване на указа на президента на Република България в „Държавен вестник“ за насрочване на изборите – 22.03.2019 г., включително по изрично посочения в кодекса начин на прибавяне на думи, букви, цифри или други знаци (чл. 128, ал. 1, изр. първо ИК), уточняват от ЦИК. Не са налице и процесуалните пречки по изречение второ на чл. 128, ал. 1 ИК. При извършената проверка се установи, че наименованието на коалицията не повтаря наименованието на коалиция, регистрирана в Централната избирателна комисия за участие в последните избори за народни представители през 2017 г., или наименованието на съществуваща парламентарна група в 44-то Народно събрание, пише още в решението на ЦИК за регистрацията на „Коалиция за България“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *